'Een mens móet wel rekening houden met het milieu'

Wat vormt het denken van een politicus? Was het opvoeding en afkomst of waren het latere inspiratiebronnen? Vandaag: Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). 'Je moet compassie hebben.'

Esther Ouwehand staat aan de rand van het water, op het strand van Katwijk. Ze koos voor de zee en het strand van het vissersdorp uit haar jeugd toen we haar vroegen wat haar inspiratiebron is voor haar politiek handelen.

Het Kamerlid van de Partij voor de Dieren woont inmiddels in Leiden, waar de zilte lucht nog maar soms aanwaait. "Maar het blijft een inspiratiebron. De oceanen zijn onze grootste ecosystemen, terwijl ze worden bedreigd door overbevissing. Er zijn serieuze wetenschappelijke waarschuwingen dat de zee niet meer als voedselbron kan fungeren vanaf 2050. Heel precies zeggen ze zelfs 2048."

In haar geboortedorp wonen nog steeds veel bemanningsleden van de megatrawlers. "Het leek hier altijd of het in de visserij niet op kon. Dat verbaasde me toen al: ben ik dan de enige die denkt dat het wél op kan? Overbevissing kun je niet ontkennen, al kun je het niet zien. Je kijkt naar deze zee en je ziet niet zomaar wat voor verwoesting daar plaatsvindt".

Thuis hadden ze het wel over politiek. "Vooral met mijn vader, die uitgesproken PvdA is. Mijn moeder zoekt het meer in de hoek van de ChristenUnie. Van huis uit kreeg ik mee dat je niet alleen voor jezelf moet leven. Ik trok de eerlijkheidsvraag breder dan mijn vaders 'arbeiders en grootkapitaal'. Als je niet alleen voor jezelf leeft, moet je ook rekening houden met je persoonlijke gedrag ten opzichte van ontwikkelingslanden en het milieu.

"Ik ging mee naar de kerk in Katwijk tot mijn achttiende, niet erg enthousiast. Ik voelde er altijd veel verbazing. Hoe kun je je beroepen op de Bijbel en intussen toch zo lomp met je natuurlijke omgeving omgaan? Waar halen we het recht vandaan dat we de aarde zo uitputten? In de Katwijkse gemeenschap is altijd wel veel aandacht voor hulp aan arme landen. Echt, iedereen doet mee aan zulke acties. Maar waarom denken diezelfde mensen dan zo weinig na over hun persoonlijke gedrag, hun eigen consumptie?"

Aanvankelijk was ze lid van GroenLinks, want als je betrokken raakt, moet je ook lid worden. Als jongerenwerker in Katwijk viel ze op. De PvdA vroeg haar voor de gemeenteraad. "Mooi niet", reageerde ze. Het werd de Partij voor de Dieren toen ze haar baan bij een uitgeverij opzegde om het partijbureau van de jonge beweging op te helpen bouwen. "Ook toen ik in onze partij actief werd, had ik niet direct politieke ambitie. Toen we eenmaal kandidaten voor de Tweede Kamer moesten gaan klaarzetten, vond ik wel dat ik daar beschikbaar voor moest zijn. De vijver waaruit we konden vissen, was destijds niet zo groot."

De keus voor de partij was voor haar logisch. "Je moet compassie hebben. En dat is voor mij compassie met al het leven. Dierenrechten zijn voor mij vanzelfsprekend."

Sommige vrienden vroegen haar wat ze toch wilde met die dierenrechten. "Jij was toch altijd zo voor het milieu?", kreeg ze te horen.

Ouwehand: "Bij dat soort vragen over dierenrechten en de naam van onze partij krijg ik tenminste de kans om te praten over het effect van de bio-industrie op het milieu".

Zonder die aanvankelijk ambitie zit ze nu wel bijna zeven jaar in het parlement. Nu wil ze ermee doorgaan. Er is nog zoveel te doen, ervaring helpt in politiek Den Haag en het einde van de bio-industrie is nog niet in zicht.

Is het hard werken onder een kaasstolp? Grinnikend grijpt ze terug naar haar oorsprong: "Ik vind veel werken niet erg, dat is nog Katwijks aan me. Als rechtgeaarde Katwijkers werken wij nu eenmaal tot we omvallen."

Biografie
Esther Ouwehand (1976, Katwijk)

Persoonlijk hoogtepunt aan het Binnenhof: De meerderheid die in de Tweede Kamer ontstond voor het schrappen van de religieuze uitzondering op het verbod op onverdoofd slachten.

Dieptepunt: De kaalslag op de budgetten voor natuurbescherming. "Groen is belangrijk in een druk land. En dat zijn echt niet de grootste budgetten op de rijksbegroting."

Favoriet politiek boek: 'Rechtvaardigheid' van politiek filosoof Michael Sandel. "Politiek lijkt steeds meer te zijn verworden tot een soort management. Sandel wijst erop dat politiek juist moet draaien om de morele vraag. Is dit beleid, dit systeem rechtvaardig? En durf je te handelen als het antwoord 'nee' is?"

Favoriete politicus: "Ik heb niet zulke grote idolen. Ik houd wel van politici die tegen de stroom in gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden