Een megatelescoop

Het zijn niet de astronomen met de dikste portemonnee die het meest gebruik mogen maken van de fraaiste speeltjes in hun vakgebied. Gelukkig niet, zou je zeggen. De kwaliteit van het onderzoeksproject staat voorop. Die wordt beoordeeld door commissies van vakgenoten. Geven zij het groene licht, dan mag er met gesloten beurzen naar de hemel worden getuurd.

Het maakt 's werelds grootste telescopen natuurlijk niet minder duur in de aanschaf. Neem de Very large telescope (VLT), een Europees instrument dat momenteel wordt gebouwd in het Andes-gebergte in noordelijk Chili. Vier telescopen -er is er nu eentje in gebruik- met elk een spiegel van 8,2 meter in doorsnee. Het kwartet kan straks gezamenlijk worden ingezet. ,,Wat je dan te zien krijgt gaat je voorstellingsvermogen te boven'', voorspelt astronoom Huib Henrichs, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

De VLT gaat zo'n 800 miljoen gulden kosten. Fors, maar Henrichs voorziet eenzelfde scenario als met de bekende Hubble ruimtetelescoop. Tegen de kosten van dat instrument werd ook flink aangehikt, maar nu hoor je er niemand meer over. ,,De Hubble is van onschatbare wetenschappelijke waarde gebleken. Een waarde die absoluut niet in geld is uit te drukken.''

Toen het gevaarte -formaat autobus- in 1990 vanuit een Space Shuttle in een baan om de aarde werd geplaatst, kostte het 2 miljard dollar. Door reparatie- en onderhoudsmissies zijn daar inmiddels enkele miljarden bijgekomen. De Hubble kan nu nog een hele poos mee, maar een opvolger ligt op de tekentafels. De Next generation space telescope wordt tweemaal zo groot als de Hubble, maar de bouw mag slechts een kwart kosten, ofwel 500 miljoen dollar. Inclusief lancering (rond 2009) en een levensduur van tien jaar staat het instrument begroot op 1 miljard dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden