Een meer met veel gezichten

Natuurreservaat De Schelphoek

Lopen met je zintuigen op scherp. En stilstaan. Dat leer je tijdens een wandeling met meditatiecoach Karin Roelofs in de Schelphoek.

De wind schuurt tegen mijn wangen. Het uitzicht is weids. Ik probeer het plaatje zorgvuldig in me op te nemen. "Maak er maar een schilderij van in je hoofd", luidt de opdracht. Mijn doek wordt vooral grauw: grijs, blauw met hier en daar een witte meeuwdie eruit spat. "Oké. En draai je dan nu eens om."

Groen! Alle kleuren groen: bomenpartijen, struikgewas. En daarachter een grote plas. Het lijkt een compleet andere wereld. Ik voel de wind in mijn rug en zie de zon voorzichtig doorbreken. "En ruik je het verschil ook? De zilte zeelucht van de Oosterschelde en het brakke water van de Schelphoek?"

Wandelen met Karin Roelofs betekent niet alleen je ogen en oren de kost geven. Als meditatiecoach doet zij net zo goed een beroep op je geur, smaak en tastzin. "Je kunt het leven ervaren door te denken en door te voelen. Pas als je het met al je zintuigen beleeft, ben je werkelijk in het hier en nu. Nú is waar het gebeurt, nú is wat er toe doet." Roelofs' aanwijzingen tijdens de stiltewandeling hebben alles te maken met mindfulness.

Ze koos de Schelphoek bij Serooskerke niet zomaar als bestemming. "Dit gebied is zo verrassend en afwisselend. En je komt hier nooit één mens tegen. Mensen weten niet dat het hier zo mooi is." Het natuurreservaat aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland ontstond na de watersnoodramp van 1953. Er bleek toen zo veel grond weggeslagen dat het akkerland niet meer hersteld kon worden. De dijk werd gedicht en Staatsbosbeheer zorgde voor bos rond de kreekarmen. Nu maakt de Schelphoek deel uit van Nationaal Park Oosterschelde. Er nestelen wel zestig soorten broedvogels.

We verlaten de dijk. Langs het betonnen caisson - gebruikt om het gat in de dijk te dichten - via een trap terug naar het grindpad dat ons weer naar de Schelphoekplas voert. Bij de waterkant staan we opnieuw stil. "Luister maar gewoon." Aan de overkant van de plas razen de auto's. Ik vraag me af of dat misschien de reden is dat hier weinig mensen komen. Een natuurreservaat pal naast een provinciale weg klinkt niet aantrekkelijk. Ik luister nog eens. Het gekwetter van de vogels is overdonderend en overstemt nu het verkeer. "Dat wil je graag, dus dan kun je je waarneming ook sturen", legt Roelofs uit als ik haar deelgenoot maak van mijn ervaring.

We vervolgen onze weg door het natte gras. Steeds ontstaat er een ander zicht op de plas, een verrassend doorkijkje, een nieuwe lichtinval. Roelofs doorbreekt ons zwijgen. "Soms dwalen je gedachten mijlenver af: Wat moet ik deze week nog doen? Wat ga ik vanavond eten? Dan kan het helpen heel bewust je stappen te zetten. Voel de grond waarop je loopt. Deze bodem is heel ongelijkmatig, die kun je dus goed voelen met je voeten. Probeer een loopritme te vinden. En als je dat eenmaal hebt, kun je ook je ademhaling daarop aanpassen."
De modder zuigt zich vast aan mijn schoenen. Roelofs aanwijzingen helpen me de natuur intens te ervaren. "Wees je bewust van de zon op je huid. En verdwijnt de zon even achter een wolk, hoe voelt dat dan?"

Mindful of niet, Roelofs blijft heel down to earth. Ze heeft haar mobiel zelfs aan moeten laten om bereikbaar te blijven voor een ziek familielid. En ja, halverwege de wandeling verstoort haar telefoon de stilte. Een vrouw zegt 'nu direct' een training mindfulness nodig te hebben. Of ze niet kan instromen. Roelofs moet haar teleurstellen en belooft die middag terug te bellen om te kijken wat ze dan voor haar kan betekenen. "Wat kan één meer toch veel gezichten hebben, hè?" zegt Roelofs terwijl ze haar mobiel opbergt.

Als we de Schelphoek bijna rond zijn, valt ons oog op een houten bankje onder het bladerdak. "Zullen we hier even blijven?", stelt Roelofs voor. "Nu we hier zitten, kun je bij jezelf nagaan: wat voor gevoel maakt dit in mij los? Gewoon voor jezelf, je hoeft het niet met mij te delen."

Ik doe mijn best de natuur op mij in te laten werken. Boven mijn hoofd bungelt een dode tak. Hij lijkt er niet meer toe te doen, maar wordt toch vastgehouden door de andere takken. Onder me springen felgele paardenbloemen als lichtpuntjes uit het groene gras. Voor me is een vogel driftig op zoek naar voedsel. Een kwartier lang zitten we zo zwijgzaam in de zon. Zij aan zij. Het voelt even vreemd als weldadig. Tot anderhalf uur geleden hadden we elkaar nog nooit gezien en nu delen we deze sereniteit.

Even later dopen we onze handen in het water van de plas. En proeven we tot slot de bloemblaadjes van een paardenbloem. 'Onze smaakzin' was immers nog niet aan de beurt geweest. "De regen heeft zijn werk gedaan en je kunt er zeker van zijn dat hier nog geen hond is geweest vandaag", stelt Roelofs me gerust. De sprietjes zijn wat bitter maar niet vies. "Drink je wel eens kruidenthee? Grote kans dat je dit vaker op hebt." Ik zie dat Roelofs het steeltje weer laat vallen en doe hetzelfde.
Terug naar de natuur.

Mediteren tussen land en water
Op 1 juli, 6 augustus, 2 september en 17 oktober organiseert meditatiecoach Karin Roelofs weer een stiltewandeling in de Schelphoek. Start vanaf Hotel Café Restaurant 'de Schelphoek', Serooskerkseweg 18, Serooskerke. Tijd: 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: €9,50 (inclusief koffie/thee).

Naast de wandelingen in de Schelp-hoek, houdt Roelofs ook meditatieve wandelingen in boswachterij Westenschouwen en zoekt zij dit seizoen voor het eerst ook het water op voor meditatievaartochten op de Oosterschelde, met het schip 'De onrust'.
Kijk voor meer informatie en data op www.onthaastenaanzee.nl

Route
Karin Roelofs maakt een rondwandeling rondom de Schelphoekplas, waarbij ze ook een uitstapje maakt naar het caisson op de dijk. Wie op eigen houtje het natuurgebied wat uitgebreider wil verkennen, kan ook het Natuurpad Serooskerke lopen (ca. 10 km).

Stichting Veldstudie 'De Schelphoek' schreef een uitgebreide brochure over dit pad. Deze is verkrijgbaar bij de VVV kantoren op Schouwen-Duiveland in Burgh-Haamstede, Renesse en Zierikzee (€3,00).
Informatie: info@vvvschouwenduiveland.nl en 0900-2020233.

Wandelroute De SchelphoekBeeld Michel van Elk
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden