Een Mars met

Na patat-met en patat-speciaal kwam patat-oorlog; alweer lang een doodgewoon tussendoortje in Nederland. Dan de Britten. Die doen sinds mensenheugenis vis, zout en azijn over hun gefrituurde aardappelschijven. Een mooi, eenvoudig gebruik waar geen kleurige drelsaus tegenop kan. Maar Britten kunnen ook ver gaan in het zoeken naar ultiem genot. Verder dan Nederlandse snackhappers misschien.

'Deep Fried Mars Bars' is een nu nog met de hand geschreven aanbeveling die je in veel Britse Fish 'n Chips-zaken tegenkomt. Voor wie het aankan: de uit zijn wikkel gescheurde Mars zakt even in een goed plakkend beslagje, waarna de hele brok in het frituurvet mag - ja, hetzelfde als waar vis en patat ingaan - en daar prachtig goudbruin wordt. Zo ontstaat een gloeiend-heet, knapperig en na de eerste beet vervaarlijk druipend gedrocht, geserveerd in vetvrij papier. Een zoet-hartige kaassouflé-achtige, die ook nog de creativiteit van de consument prikkelt, getuige de vraag, onlangs, naar varianten met Twix en Milky Way in een snackbar in Wales. De onverstoorbare uitbater wist alleen te vertellen dat het verschijnsel uit Schotland is overgewaaid. Even langer stilstaan bij deze extreme versnapering - proeven is te veel gevraagd - veroorzaakt erg branderig-zure oprispingen en waanvoorstellingen van patat met veel slagroom en kroketten in een omhulsel van witte chocola.

Eén opluchting: navraag bij enkele Nederlandse snackbarhouders lert dat de bestelling “één gefrituurde Bounty, alstublieft” nog niet is gehoord. “Wij hebben daar ook geen beslag voor in huis”, stelt Ruud, patatbakker in Utrecht, extra gerust.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden