Een marathon op natuurijs voelt zelfs in de snijdende oostenwind als een cadeautje

null Beeld ANP
Beeld ANP

Laat in het seizoen werd vandaag toch nog de eerste marathon op natuurijs verreden.

Job van der Plicht

Toen de geluiden over een naderende kou van Siberische proporties vorige week luider werden, begon de spanning in het Overijsselse dorpje Haaksbergen toe te nemen. Zou op de plaatselijke ijsbaan net als in 2016 weer de eerste marathon van het jaar op natuurijs gereden kunnen worden?

Dinsdag werd door de Nederlandse schaatsbond het verlossende woord gegeven. Het ijs in Haaksbergen lag er volgens de bond het mooiste bij. Dus werd vandaag de eerste marathon op natuurijs bij ijs- en skeelerclub IJsch gereden. Door het besluit van de schaatsbond viste de ijsverenigingen in Arnhem achter het net, daar wordt vandaag een marathon gereden.

“Dat er nog een marathon op natuurijs kwam, was voor ons een verrassing”, vertelt Arjan Waanders, ijsmeester tijdens de marathon. “Doordat het al bijna maart is, zorgt de al wat warmere zon ervoor dat het ijs overdag maar niet goed hard kan worden. Daardoor bleef het tot in de middag spannend of de marathon wel door kon gaan.”

De snijdende wind weerhoudt het publiek er niet van om te komen kijken Beeld ANP
De snijdende wind weerhoudt het publiek er niet van om te komen kijkenBeeld ANP

Met uiterste precisie hadden de ijsmeesters de baan de afgelopen dagen geprepareerd en ook tijdens de ritten snellen ze naar het ijs om zwakke plekken in de baan te herstellen. Gewapend met een gieter en een brandblusser laten ze kleine beetjes water op de ijsbaan lopen om het vervolgens met een brandblusser te bevriezen.

Stukken die ze echt niet meer kunnen repareren, markeren ze met rode verf zodat de schaatsers daar rekening mee kunnen houden. “Natuurlijk zien wij ook liever geen barsten en scheuren, maar het blijft wel natuur­ijs”, zegtWaanders nuchter.

Gaaf

De snijdende wind weerhoudt het publiek er niet van om te komen kijken. Dik ingepakt en zich warmend aan een bekertje warme chocolademelk of koffie moedigen ze de schaatsers aan, terwijl het plaatselijke dweilorkest ‘Boerenkapel Crescendo Buurse’ voor extra sfeer zorgt.

Jorrit Bergsma viel. Beeld ANP
Jorrit Bergsma viel.Beeld ANP

Irene Schouten, Jorrit Bergsma en Bob de Vries zijn de grootste namen die aan de marathon meedoen. De drie zijn net terug van de Olympische Spelen in Pyeongchang, maar zijn liefhebbers van natuurijs. “Ik ben nog wel een beetje moe, maar nu ik hier ben heb ik er toch wel veel zin in”, zei Bergsma voor de wedstrijd.

Bergsma werd kort voor de start gehuldigd voor de zilveren medaille die hij behaalde op de 10.000 meter in Zuid-Korea. Ook Schouten (brons op de massastart) kreeg een bos bloemen, net als De Vries, die geen plak won.

Manon Kamminga won bij de vrouwen. Beeld ANP
Manon Kamminga won bij de vrouwen.Beeld ANP

De overwinning bij de vrouwen gaat na zestig rondes naar Manon Kamminga, die haar eerste marathon op een ijsbaan reed. “Vijf jaar geleden heb ik wel een keer op open ijs gereden, maar dit is toch weer anders. En met die kou en die wind erbij is het wel heel gaaf.”

Bij de mannen eindigt Simon Schouten – net als vorig jaar in Noordlaren – na honderd rondes als eerste, waarna het werk van de ijsmeesters erop zit. “We gaan nagenieten van dit cadeautje dat we zo laat in de winter hebben gekregen”, besluit ijsmeester Waanders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden