sport

Een marathon als trainingspotje voor Kramer

Het marathonpeloton, hier in actie in Amsterdam drie weken geleden, was zaterdag sparringspartner van Sven Kramer.  Beeld ANP
Het marathonpeloton, hier in actie in Amsterdam drie weken geleden, was zaterdag sparringspartner van Sven Kramer.Beeld ANP

De marathon is niet te vergelijken met de massastart, vindt Sven Kramer. Terwijl er een hele ploeg rondrijdt die zich specifiek richt op dat onderdeel.

Kick Hommes

Opvallende gezichten in Heerenveen zaterdag, bij de derde schaatsmarathon van het jaar. Naast de geijkte gezichten ook een paar internationale deelnemers en een paar langebaanschaatsers. Sven Kramer, bijvoorbeeld.

Want, zou hij trainen voor de massastart? Dat onderdeel is dit jaar olympisch. En dus staat er glorie op het spel.

De massastart, het is net als de ploegenachtervolging een vreemde eend in de bijt van het langebaanschaatsen. Want de sport die bijna per definitie individueel is, moet op de massastart (een mini-marathon van zestien ronden) opeens samen worden beoefend.

Wat dat betreft biedt de marathon uitkomst. Daar wordt wel gewerkt met ploeggenoten, die bovendien op elkaar zijn ingespeeld. Husselen heeft vooralsnog geleid tot minder succes: keer op keer blijft dat tot een zeker ongemak leiden. Bijvoorbeeld in februari op WK Afstanden, toen er onenigheid was tussen Jorrit Bergsma en Gary Hekman. Zij waren het niet eens over de racestrategie.

Opvallende winnaar

Dit jaar heeft bondscoach Geert Kuiper (“Ik kies de besten”) nog meer schaatsers om uit te kiezen voor de ‘aanwijsplek’. Want de voorronde van de massastart in Heerenveen vorige week, waar een ticket voor de komende wereldbekerwedstrijd te verdienen viel, leverde een opvallende winnaar op: Koen Verweij. En níet de verwachte winnaar Arjan Stroetinga. Die werd in de sprint regelrecht geklopt.

Koen Verweij wint op 29 oktober de massastart tijdens het KPN NK Afstanden. Beeld ANP
Koen Verweij wint op 29 oktober de massastart tijdens het KPN NK Afstanden.Beeld ANP

Niet meer dan een minuut na de finish van vorige week stond Clafis-coach Jillert Anema al bij bondscoach Kuiper. Want het was een klein bommetje dat Verweij gooide. Anema wil met zijn Bergsma, de favoriet voor ten minste één startplek, én zijn Stroetinga naar de Spelen. Maar dan moet Stroetinga wel worden aangewezen. Bergsma is vanwege zijn ervaring een grote favoriet om mee te mogen doen.

Maar Verweij vond zichzelf wel de snelste sprinter van het moment, zei hij bij de NOS. En passant vertelde hij bovendien dat hij in Kramer wel een ideale teamgenoot zag.

Dus zou Kramer daarom de marathon aangrijpen om een beetje te oefenen? Nee, het is volgens hem niet de reden dat hij zich zaterdag als allerlaatste op het Thialfse ijs begeeft. Suggesties wijst hij na zijn race, zittend op de kussens, van de hand. “Als er iets niet te vergelijken is, dan is het marathon en massastart. Hier zijn het 125 ronden, daar zestien. En daar moet je een rondje 23.0 rijden om te winnen.”

Killers

Nee, voor Kramer was het trainen op de marathon. Een halve ronde als warming up, niet meer. Vervolgens lekker achterin de rondjes rijden. Twee keer een gat dichtrijden, dat was zijn race. “Het was niet aan mij. Dit was een makkelijke manier om 125 ronden te rijden.”

Voor Bergsma, even verderop bezig met zijn schaatsen uittrekken, is dat apart. Binnen zijn ploeg valt het woord massastart bijna elke dag. “De massastart, daar doen veel echte killers aan mee. Veel jongens uit het skeeleren ook, veel toppers.”

En dan komt het gesprek weer op Verweij. In het AD liet Anema weten dat hij Bergsma zou afraden met Verweij te rijden. Bergsma, schaats in zijn hand, schudt zijn hoofd, mompelt een paar keer ‘nee, dat speelt niet’. “Als ik met Koen rijd, dan gaat het erom dat Nederland wint. Dat moet het belangrijkst zijn.”

Wie er bij de komende wereldbeker rijdt met Verweij, dat hangt nog in de lucht, zegt Bergsma. “Koen mag het nu internationaal gaan bewijzen. En wie meerijdt, daar gaan we het met de bondscoach over hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden