Een mannelijke begeleider op de bso zorgt bij ouders voor gemengde gevoelens

SOMAJEH GHAEMINIA

De begeleider op de bso is vreselijk leuk, maar wél een man. Moet moeder haar gemengde gevoelens hierover kenbaar maken?

Hij timmert de mooiste bouwwerken met de kinderen, neemt ze mee naar het sportveldje vlakbij voor een potje voetbal, maakt de grappigste grapjes. De mannelijke medewerker van de buitenschoolse opvang is een toffe peer, maakt de moeder op uit verhalen van haar achtjarige zoon. Toch draait er iets in moeders onderbuik. Sinds de misbruikaffaire door een man op een kinderdagverblijf in Amsterdam, kijkt ze met andere ogen naar mannelijke groepsleiders. Zouden ze toch ook andere motieven hebben? Tegelijkertijd knaagt er nog iets anders: schuldgevoel. Want deze man is juist vreselijk leuk. Moet ze haar angsten wel bespreekbaar maken?

Er zijn meer ouders die aan het einde van de dag met gemengde gevoelens het kinderdagverblijf of de bso uit lopen, weet Gjalt Jellesma, voorzitter van Belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang BOinK, die dit thema hoog op de agenda heeft staan. "Sommigen eisen zelfs dat mannen niet meer mogen komen op plekken waar kinderen zich omkleden. Of dat ze jongere kinderen niet meer mogen verschonen." Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Jellesma. "Want we weten uit onderzoek dat kinderen baat hebben bij mannen in hun omgeving. Zij hebben een andere, waardevolle benadering."

We weten ook dat het misbruik in veruit de meeste gevallen voorkomt in en rondom het huis, zegt Jellesma. "Bij de zaak in Amsterdam waren er bovendien bijna altijd signalen dat er iets niet klopte. Collega's van de daders hadden een onbehaaglijk gevoel. De dader stond vaak alleen op de groep. En daarbij is het niet zo dat vrouwen géén bedreiging kunnen vormen voor de veiligheid van kinderen." Niet het feit dat er een man op de bso werkt zou dus zorgen moeten baren, maar een gebrek aan openheid en professionalisering in de groep, vindt Jellesma. "Is er voldoende transparantie? Zijn collega's kritisch naar elkaar?"

Nu weet deze moeder dat waarschijnlijk allemaal óók. Net als de meeste ouders, erkent Jellesma. Er zijn sinds de misbruikaffaires in de kinderopvang allerlei regels ingevoerd die de veiligheid van de kinderen moeten vergroten. Toch blijft dat onderbuikgevoel bepalend. Daar moeten ouders niet mee rond blijven lopen, vindt hij. "Maak het bespreekbaar met de begeleider. Hoe onzinnig de zorgen ook klinken, je moet ze serieus nemen en delen."

Mannen die in de kinderopvang werken zijn zich heel bewust van het feit dat ouders het niet altijd makkelijk hebben met hun aanwezigheid, blijkt uit onderzoek dat pedagoge en docente Channah Zwiep vorig jaar deed aan de Universiteit van Amsterdam. "Ze voelen zich kwetsbaar in hun rol als opvoeder in de kinderopvang, juist doordat een (vrijwel altijd onterechte) beschuldiging van seksueel misbruik op de loer ligt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mannelijke medewerkers veel begrip hebben voor de zorg van ouders. Over het algemeen werkt zo'n gesprek verhelderend en leidt het tot wederzijds respect. Praat er dus over, zonder te beschuldigen."

Nog een tip: Zorg dat je kind stapsgewijs voldoende kennis krijgt over seksualiteit, lichamelijkheid en intimiteit, adviseert Zwiep, auteur van 'Wat is wijsheid? De seksuele opvoeding van jonge kinderen'. "Kinderen die goed zijn voorgelicht en geleerd hebben wat hun zogenaamde wensen en grenzen zijn op het gebied van seksualiteit zijn gemiddeld weerbaarder, blijkt uit ander onderzoek. Begin hiermee al in de peuterleeftijd."

Maar ook kinderen van acht jaar en ouder mogen regelmatig horen dat "je lichaam van jou is en dat je 'ja' maar ook 'nee' mag zeggen tegen allerlei gevoelens". "Door te praten over het eigen lichaam - geslachtsdelen incluis - leren kinderen zich bewust te worden van fijne en minder prettige gevoelens en geef je hen woorden om dit ook te kunnen benoemen. Houd het positief: een kind alleen maar waarschuwen voor anderen maakt hem eerder angstig dan dat het zijn weerbaarheid stimuleert."

Reageren? Zelf een vraag insturen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden