Een manager blijkt waar voor zijn geld, tot op zekere hoogte

Managers Marc Overmars en Edwin van der Sar van Ajax vieren hun prestaties. Ajax liet onder hun leiding het salarisplafond varen, waardoor spelers fors meer geld konden krijgen. Beeld ANP
Managers Marc Overmars en Edwin van der Sar van Ajax vieren hun prestaties. Ajax liet onder hun leiding het salarisplafond varen, waardoor spelers fors meer geld konden krijgen.Beeld ANP

Bestuurders die meer verdienen, doen het beter dan hun collega’s met een lager inkomen, blijkt uit onderzoek. Maar daar zit een grens aan: boven de 6 ton nemen de prestaties niet meer toe.

Jochem van Staalduine

Topbestuurders met een inkomen boven de zeshonderdduizend euro per jaar presteren niet beter dan hun collega-bedrijfsleiders die moeten rondkomen van minder. Maar tot de grens van zes ton ton tonen topmanagers die meer verdienen betere prestaties. Die conclusie valt te trekken uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

De onderzoekers interviewden managers van zo’n 450 grote industriële bedrijven. Op basis van die gesprekken beoordeelden ze de topbestuurders van die bedrijven. De scores die daaruit voortvloeiden vergeleken ze met bekende informatie over bedrijfsprestaties, zoals productiviteit, innovativiteit en salaris van de bestuursvoorzitter.

Vervolgonderzoek nodig

Onderzoeker Janka Stoker van de Rijksuniversiteit Groningen wil niet aan de conclusie dat het zinloos is een bestuursvoorzitter meer dan zes ton per jaar te betalen. Al was het maar omdat de bedrijfsprestaties niet alleen afhangen van de bestuursvoorzitter. “Een ceo van een bedrijf draagt hopelijk bij aan de bedrijfsresultaten, maar hij of zij is niet in zijn eentje verantwoordelijk.”

Een verklaring voor de knik in de prestaties van topmanagers met een inkomen van meer dan zes ton heeft Stoker niet. Daar is vervolgonderzoek voor nodig, zegt ze. Ze benadrukt dat de vrije markt voor topmannen en -vrouwen tot een bepaalde grens wel lijkt te werken. “Zes ton is erg veel geld. Bij een salaris tot dat bedrag is er samenhang tussen hogere beloning en betere prestaties.”

Verband is nog geen oorzaak

Net als Stoker maakt ook Hein Haenen van beloningsadviesbureau Focus Orange onderscheid tussen de gemeten kwaliteit van topbestuurders en de betere bedrijfsresultaten. “Ik vind het aannemelijk dat een hoog salaris samengaat met leiderschapskwaliteiten. Leiderschapskwaliteiten kun je aantonen, op basis van bijvoorbeeld vooropleiding. Maar daarmee koop je geen prestaties. De spelers van Barcelona hebben meer kwaliteit en krijgen beter betaald dan die van Ajax, maar dat betekent niet dat ze zomaar van ze winnen.”

Lastig bij het interpreteren van de onderzoeksresultaten is dat een verband tussen een hoger salaris en betere bedrijfsprestaties nog niet betekent dat het ene het andere veroorzaakt. “Het kan zijn dat goedlopende bedrijven hun bestuurders meer geld kunnen betalen, en dat ze daarom beter betaalde bestuurders hebben”, nuanceert Haenen. Ze betalen dus meer, maar dat hoeft niet met de kwaliteit van de bestuurder te maken te hebben.

Haenen betwijfelt of bedrijven zomaar kunnen afstappen van hoge salarissen, zelfs al zouden ze het met het oog op achterblijvende prestaties willen. “Topmanagers met de beste onderhandelingspositie zullen dat geld toch blijven eisen. De motivatie van het extra geld voelen ze boven de zes ton misschien minder, maar de bevestiging dat ze bij een bepaald niveau horen is veel waard.”

Lees ook:

Steeds vaker wordt er tegen hoge beloningen voor topbestuurders gestemd

Bestuurders van grote Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven worden vaak riant betaald. Bedragen van 20 miljoen dollar per jaar of meer zijn geen uitzondering. Het verzet tegen die hoge beloningen neemt toe. Nederlandse pensioenfondsen lopen daarin voorop.

ING-topman pleit opnieuw voor soepeler bonusregels

Ralph Hamers, zelf regelmatig onderwerp van verhitte discussie over zijn beloning, wil dat Nederland de bonusregels voor banken versoepelt. Dat zou financiële instellingen bewegen zich hier te vestigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden