'Een man keek me aan en haalde zijn vinger langs zijn keel'

Ze ontvingen al talrijke 'haatmails'. En ook een varkenskop bleef de islamitische kledingzaak Sarah in Den Haag niet bespaard, zegt Karim Bouyaouzan - echtgenoot van de eigenaresse. Nu is de voordeur vergrendeld en wordt die alleen van het slot gehaald als een klant zich meldt. De winkel kreeg deze week vijf dreigtelefoontjes van één man.

Dit incident is niet uitzonderlijk. Op sociale media duiken sinds afgelopen week meer en meer verhalen op van moslims die in Nederland worden belaagd. Moslima's vooral, die in de nasleep van Parijs op straat worden uitgescholden en gepest. En in de ergste gevallen geslagen of bedreigd.

Maar hoe zit het nou eigenlijk met het aantal anti-moslimincidenten in Nederland, neemt dat toe sinds de aanslag in Parijs?

Volgens Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) wel. Hij krijgt 'signalen binnen' dat, sinds Parijs, "het aantal incidenten extreem groeit". Vooral vrouwen met hoofddoek zijn het doelwit bij deze incidenten, aldus Elforkani. De dames uit de moslimgemeenschap worden steeds angstiger, zegt hij.

Ook Farid Azarkan, van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), en Judith Silversmith, werkzaam bij het Meldpunt discriminatie regio Amsterdam, zien een toename in anti-islamincidenten. Silversmith kreeg deze week drie meldingen binnen die verband houden met Parijs, zegt ze. Van oktober tot en met december was er geen enkele melding.

Azarkan baseert zich voor zijn bevinding vooral op de berichten uit zijn netwerk én de sociale media. "Kijk op internet, er komen steeds meer verhalen bij. De vrouwen die slachtoffer zijn van anti-islamgeweld zoeken heel bewust de publiciteit."

Een van die vrouwen is Danielle, die haar achternaam niet in de krant wil om haar familie overlast en mogelijke bedreiging te besparen. De 25-jarige Haagse bekeerlinge was dinsdag op de fiets onderweg naar haar werk toen een man in een bestelbusje haar passeerde. "De man keek me heel indringend aan. Angstaanjagend was het. Toen haalde hij langzaam zijn vinger langs zijn keel. Toen ik er later over nadacht werd ik best bang."

Ook moslima Nancy Berk hoorde deze week soortgelijke verhalen aan. Berk, bestuurslid van de Blauwe Moskee in Amsterdam, kent veel moslimavrouwen. Ze heeft een heel netwerk. "Een van de vrouwen werd tijdens een tentamen in Amsterdam gevraagd of ze soms een bom onder haar hoofddoek droeg. De surveillant werd later weggestuurd."

Op de Facebookpagina Meld Islamofobie zijn vergelijkbare verhalen te lezen. Schrijnende verhalen veelal, waarin slachtoffers vaak verbijsterd achterblijven. Maar de Facebookpagina heeft ook aantrekkingskracht op andere figuren. Op charlatans: bedriegers die schokkende verhalen ophangen die bij nadere controle niet kloppen. Het verklaart deels waarom in de statistieken van de landelijke politie geen toename is te zien in het aantal aangiftes rond anti-islamincidenten.

Wie wel aangifte deed was Karim Bouyaouzan. De winkeldeur blijft op slot tot de vrouwen zich weer veilig voelen, zegt hij. Maar: onveilig of niet, aan stoppen denkt hij niet. De handel loopt lekker en Bouyaouzan heeft zo zijn verplichtingen: de winkel, twee kinderen en zijn eigen baan. Als hij die verplichtingen niet had, had hij het wel geweten: "Dan was ik gisteren al vertrokken", zegt hij "Ik wil dat mijn kinderen opgroeien op een plek waar ze het goed hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden