Een man en zijn overlevingsinstinct

Grishams held is de lezer altijd een briljante stap voor

Zo begint een echte John Grisham: met juridische dwalingen die de held, doorgaans ook de verteller, treffen. Een zwarte advocaat, Malcolm Bannister, zit al vijf jaar in de gevangenis en kijkt aan tegen nog vijf jaar. Het kleine kantoor waar hij partner was raakte door zijn naïeve handelen verstrikt in een witwasschandaal: de bankrekening van het kantoor is gebruikt voor het doorsluizen van miljoenen verdachte dollars van een vastgoedhandelaar met de veelbetekenende bijnaam Barry 'Smeergeld'. Bannister werd opgepakt, inmiddels is zijn vrouw van hem gescheiden.

Maar het pijnlijkste gevolg van zijn arrestatie is dat zijn zoon tegen de tijd dat Bannister vrij komt zestien jaar zal zijn, te oud om op de een of andere manier nog een rol van betekenis te kunnen spelen in zijn leven. Een onverdraaglijke gedachte.

Tegelijkertijd worden een rechter en diens secretaresse dood aangetroffen in een vakantiehuisje. Wat deze twee situaties met elkaar te maken hebben: als lezer hebben we geen idee. Maar op zo'n moment weet je wel zeker dat je met 'De afperser' een echte Grisham in handen hebt: zijn held is ons lezers altijd een onzichtbare, briljante stap voor, lijkt overzicht te hebben, weet wat hij doet. Want Bannister heeft een plan, hij vraagt de gevangenisdirecteur een onderhoud met de FBI te regelen en jawel hoor, Bannister ziet kans de twee sullige onderknuppels die naar zijn gevangenis zijn afgereisd, met een briljante strategische zet af te troeven. Hij weet namelijk wie rechter Fawcett vermoord heeft en wil een deal sluiten: in ruil voor de naam komt hij onmiddellijk vrij. En zo geschiedt, met een nieuwe identiteit, een nieuw gezicht en een zak geld staat Bannister buiten.

Maar dan komt de moordenaar van Fawcett achter zijn identiteit. Bannister stapt uit het beschermingsprogramma en is nu op zichzelf aangewezen. En dan blijkt dat hij tijdens zijn gevangenisjaren heel wat handigheidjes heeft opgepikt die tot een zeer verrassende ontknoping zullen leiden.

Dit verloop maakt de 'De afperser' juist weer geen typische Grisham. In veel van zijn ruim twintig bestsellers wil hij in de rechtzaal, in een meeslepende kruistocht, een juridische dwaling rechtzetten. Hier gaat het over een man en zijn overlevingsinstinct. En dat is wel zo verfrissend.

andrea bosman

John Grisham: De afperser (The Racketeer) Vertaald door Jolanda te Lindert. Bruna, Amsterdam; 308 blz. € 19,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden