Een man en zijn hond

Rinskje Koelewijn en Bert Nienhuis hebben een prachtig boekje samengesteld over bekende bazen en hun hond. Schitterende kleurenfoto's, onthullende teksten, waarin de bazen in hun enthousiasme over hun trouwe viervoeter bijzonderheden over zichzelf prijsgeven, die ze normaal gesproken nog niet aan hun hond zouden toevertrouwen.

Neem Jaap de Hoop Scheffer. Zegt over Ollie(7), een labrador en een 'volwaardig lid van het gezin': “Ik geef haar altijd een stukje kaas. Dat schijnt slecht te zijn voor haar reukorgaan, maar ze vindt het heerlijk.” Zo'n zin zegt veel over het vermogen van de CDA-leider onaangename boodschappen elegant te verpakken. Immers, het is algemeen bekend dat kaasetende honden afschuwelijk ruften. Niet zozeer slecht dus voor Ollie's, als wel voor zíjn reukorgaan.

Of Harry Mulisch, die zijn verhaal over Juultje(10), een kortharige teckel begint met de zin: “Bij elke vrouw heb ik een vaste teckel”. Verrassend is ook commentator G.B.J. Hiltermann over teckel Bas(10). Waar Bas slaapt?, wil Rinskje Koelewijn weten. Stuurs kijkt Hiltermann uit het raam. “Bij mij op bed”. Hij zwijgt en zegt dan: “Dat doen alle teckels”.

Op de foto Tijjani Babangida, voetballer bij Ajax, met Simba(1), een leeuwhondje. Eigenlijk vond hij het maar niks, hij had liever een agressiever dier, een herder. Maar toen hij er een kocht, bleek die steeds ruzie te hebben met Simba. Eén van de twee moest weg, Simba mocht blijven. Wat wil je ook met een hondje dat bij thuiskomst van de baas ogenblikkelijk positie kiest op de grasmat in de achtertuin. De oortjes net boven de bal uit, bezield van de gedachte: de baas is thuis, lekker voetballen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden