Eureka

Een maanwagentje voor op aarde

null Beeld RV
Beeld RV

Hét autonieuws van 2017? Tesla? Volkswagen? Of toch de terugtrekking van het Amerikaanse bedrijf General Motors uit Europa.

Quirijn Visscher

Op een verdwaalde Cadillac en Corvette na verkoopt het wereldconcern niks meer in de Oude Wereld. Hoe anders is de situatie in de Verenigde Staten. Daar slaat GM het pad in van vergroening. Met de Surus bijvoorbeeld. De afkorting staat voor ‘Silent Utility Rover Universal Superstructure’. Het is een rijdend onderstel met schone aandrijving, maar zónder cabine.

De Surus is dan ook gepresenteerd op een beurs voor militaire producten. Het leger houdt wel van autonome voertuigen, onbemande maanwagentjes voor op aarde. Rijden die op een bermbom dan zijn er geen mensenlevens te betreuren. General Motors ontwikkelde een rijdend onderstel met een waterstof-brandstofcel waardoor de Surus elektrisch rijdt zonder schadelijke emissie. Dit maakt het leger duurzamer, stiller en ook minder afhankelijk van fossiele bronnen. De Surus is net een soort legoblokje: voor allerhande toepassingen geschikt. Het Rode Kruis kan op basis van de Surus autonoom rijdende ziekenhuisjes over ruw terrein laten crossen. In containerhavens draagt-ie met gemak containers. Maar de militaire toepassing staat voorop. GM ontwikkelde met de Amerikaanse landmacht eerder een terreinwagen met waterstoftechnologie, de Colorado ZH₂. Tests zijn gaande om te zien of waterstofauto’s geschikt zijn voor legerdienst.

Waterstoftechnologie

Waterstoftechnologie heeft grote voor- en nadelen. Enkele Japanse merken geloven erin. GM heeft wel eerder geëxperimenteerd met waterstof, al was het maar omdat anderen het deden. Nu noemt GM waterstof een sleuteltechnologie voor de toekomst. Een echt alternatief voor de dieselmotor. De techniek levert net als de dieselmotor veel trekkracht aan zware voertuigen. Niet voor niets rijden in Nederland al waterstof-vuilniswagens elektrisch rond.

GM is al verder dan de Surus en de ZH₂: de Amerikaanse marine test inmiddels een GM-onderwaterwagen die rijdt op waterstof. Dat roept vragen op. Is het denkbaar dat het grote Amerikaanse merk Europa ooit weer zal betreden dankzij een van de vele nieuwe legerorders bij de defensie-industrie? Dat GM onze militairen komt bevrijden van die vieze dieselwalm?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden