Een maand uitstel voor Gronings afvalplan

Twintig minuten voor de raadvergadering kwam er op het Groninger stadhuis een fax binnen van het ministerie van Vrom. Of het college van b. en w. zo goed wilde zijn één punt van de agenda te schrappen. Namelijk de beslissing over het plan van milieuwethouder R. Paas om in de helft van Groningen te stoppen met gescheiden afvalinzameling.

Gisteren heeft de wethouder het ministerie om opheldering gevraagd over het verzoek 'dat hier insloeg als een bom', maar waaraan 'uit hoffelijkheid' wel gehoor werd gegeven.

Minister Pronk, bleek, had de brief nog niet getekend en zat inmiddels in het buitenland. Op het laatste moment besloten ambtenaren het verzoek toch maar naar Groningen te faxen, want er zou nog iets worden besproken, legde directeur-generaal H. Pont uit.

Waar ging het om? De gemeente wil in de binnenstad en in de oude wijken eromheen ondergrondse afvalcontainers plaatsen om vuilnismannen te verlossen van het gezeul met vuilniszakken en groene emmers voor groente-, fruit- en tuinafval (gft). Omdat veel mensen in deze buurten hun afval niet scheiden, vond Paas aparte gft-containers zonde van het geld.

Zijn oplossing: alles in dezelfde container, waarna het door de Groningse afvalverwerker Vagron alsnog wordt gescheiden in een speciale wasinstallatie. Vervolgens kan het organische deel worden vergist. Dat levert biogas op, dat door de Vagron wordt omgezet in elektriciteit.

Pronk is steeds tegen het plan geweest: de nieuwe methode levert een 'vergistingsresidu' op dat moet worden verbrand of gestort en dat is in strijd met het afvalstoffenbeleid.

Maar Groningen beriep zich op de regeling dat een gemeente gedeeltelijk met apart inzamelen mag stoppen als de kosten onevenredig hoog zijn. Daarmee was die discussie gesloten. Wilde Pronk alleen nog weten hoe hij dit de rest van Nederland moest uitleggen.

,,We hebben daar begin september over gesproken'', zegt Paas. ,,Wij zeiden dat er best specifiek Groningse kanten aan het verhaal zitten, zoals de dichtheid van de bebouwing. Maar bijzonder hier is toch vooral die vergistingsinstallatie. Want wat je er ook van vindt: vergisten is altijd beter dan verbranden, het enige alternatief voor composteren waarover de meeste andere gemeenten beschikken.''

Afgesproken werd dat een ambtenaar van Vrom nog eens over dit onderwerp zou bellen. Dat gebeurde niet. Door de fax komt er nu alsnog een overlegje. En over een maand zal de Groningse raad, met uitzondering van GroenLinks voor de plannen van Paas stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden