Een maand lang non-stop kerkdiensten op internet

Kerkgangers hoeven voortaan de deur niet meer uit. Op internet kunnen zij op het moment dat het hen uitkomt zappen langs honderden kerkdiensten.

De website kerkvannederland.nl bevat vijfhonderd kerkdiensten die te bekijken of te beluisteren zijn. De opnames komen uit het archief van de omroepen Ikon en Zendtijd voor Kerken (ZvK).

Wie ze allemaal wil bekijken, zal bijna een maand lang onafgebroken moeten kijken.

Het is de bedoeling dat de site in de loop van 2007 uitgebreid wordt tot 1.500 diensten. De omroepen namen ondermeer diensten op van de Protestantse Kerk in Nederland, baptistengemeenten en de oud-katholieke kerk. Plaatselijke kerken kunnen ook zelf een opname van een kerkdienst insturen.

De site is onder andere bedoeld voor mensen die nooit naar de kerk gaan maar wel benieuwd zijn naar wat daar gebeurt.

Trouwe kerkgangers die willen weten hoe het er in andere kerkgenootschappen aan toe gaat kunnen gebruik maken van de site. Verder kunnen mensen die wel naar een kerkdienst willen maar aan huis gebonden zijn, online een kerkdienst volgen.

Een speciale zoekmachine kan voorgangers en vrijwilligers helpen aan liturgisch materiaal in woord, beeld en geluid.

De NOS en de Rijksvoorlichtingsdienst stelden de ’koninklijke kerkdiensten’ beschikbaar aan de site. Zo kunnen bezoekers de doopdienst van prinses Amalia of de uitvaartplechtigheid van prinses Juliana terugzien.

De Ikon en ZvK willen met de website inspelen op de behoefte van mensen om te kunnen kiezen uit een breed aanbod van diensten die ze kunnen bekijken wanneer het hen uitkomt. ZvK zendt op de televisie kerkdiensten uit, de Ikon sinds enige tijd niet meer.

Naast kerkdiensten biedt de website een programmagids van religieus getinte radio- en televisieprogramma’s. Daarin staan ook uitzendingen van regionale omroepen vermeld.

Daarnaast bevat de site een database met links naar 2.000 kerken in Nederland. Verder kunnen bezoekers op de site terecht voor kerknieuws, een bijbelleesrooster en een feestdagenkalender.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden