recensie

Een loeispannende thriller over Noord-Korea, die je niet meer weglegt

Een Amerikaanse CIA-agent gaat in Noord-Korea op zoek naar haar ontvoerde zus.

Het verlaten strand is hun eigen paradijsje. De jongen en het meisje zoenen, hij speelt wat op zijn gitaar. De Amerikaanse uitwisselingsstudente Soo-min is de dochter van een Koreaanse moeder en zwarte vader. Ze weet niet dat ze daarom de speciale belangstelling heeft van de leiders van het twintig kilometer noordelijke gelegen Noord-Korea. Als mannen met zwarte kappen op uit de duinen tevoorschijn komen, snapt Soo-min niet wat er gebeurt.

De ontvoeringen waarmee D.B. John zijn thriller over Noord-Korea begint, zijn de meeste mensen wel bekend. Maar veel van wat verder in het boek wordt beschreven tart ieder voorstellingsvermogen. Handig daarom dat de schrijver toelichting geeft over feit en fictie in zijn verhaal.

Duistere missie

De Amerikaanse Soo-min wordt ontvoerd in 2010 ten tijde van Kim Jong-il, ‘de Geliefde Leider’. Haar tweelingzus Jenna krijgt te horen dat haar zus is verdronken maar legt zich hier niet bij neer. Vooral niet als details over het ontvoeringsprogramma bekend worden. Ze leert Koreaans en begint aan een flitscarrière als agent bij de CIA.

In die hoedanigheid ontmoet ze Cho Sang-ho. Deze hooggeplaatste militair wordt naar New York gestuurd op een van de duistere diplomatieke missies die Noord-Korea onderneemt om harde valuta in handen te krijgen. Jenna heeft opdracht om informatie uit hem los te krijgen over militaire operaties. Dat lukt niet erg maar ze kan het niet laten hem naar de ontvoeringen te vragen, en naar haar zus.

Scheurend doek

D.B. John bezocht Noord-Korea regelmatig en laat het land behalve door de Amerikaanse ogen van Jenna en door die van de goed geïndoctrineerde Cho, ook zien via het verhaal van een marktkoopvrouw, mevrouw Moon. Hij weet dit ook nog eens te verpakken in een loeispannende thriller, een die je niet meer weglegt.

Mevrouw Moon ziet hoe een jonge vriendin wordt geëxecuteerd vanwege het bezit van een bijbel. Na haar protest belandt ze in een strafkamp. Ook Cho valt in ongenade omdat hij volgens de logica van het Kim-regime ‘kwaadaar- dig bloed’ heeft. Cho begint zijn land voor zich te zien als een groot doek waarop natuurschoon is geschilderd maar dat begint te scheuren.

Jenna gaat naar Noord-Korea om de waarheid te achterhalen. Het boek eindigt in een stroomversnelling en nogal over de top. Dat is jammer en was ook helemaal niet nodig, want Noord-Korea op zich is al eng genoeg.

D. B. John
Ster van het Noorden
Vert. P. van der Sterre en R. Ghoos Cargo
448 blz. €19,99

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Meer recensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden