Reportage

Een lintje voor ‘Willie Wortel’ Ruud: ‘Maakt niet uit welk probleem je hebt, hij zoekt een oplossing’

Ruud van der Wel krijgt een lintje.  Beeld Arie Kievit
Ruud van der Wel krijgt een lintje.Beeld Arie Kievit

Een van de Koningsdag­lintjes ging naar Ruud van der Wel (58). Hij laat ook mensen met een zware handicap muziek maken.

Het is tien uur en het zit vol in de raadszaal in het gemeentehuis van Albrandswaard. Twee inwoners krijgen deze vrijdag een koninklijke onderscheiding, maar zelf weten ze nog van niets. Ruud van der Wel is met een smoes in de auto van zijn zus Marja (55) gelokt. Ze zouden op het gemeentehuis het zorgcontract voor hun ouders bespreken.

Van der Wel vindt het maar vreemd dat burgemeester Hans Wagner hem, bij aankomst op het gemeentehuis, een kamertje in roept. Er komt een blazer uit een tas, die moet hij even aantrekken. “Ik snap er geen pepernoot van”, zegt Van der Wel.

Nog geen vijf minuten later loopt hij onder luid applaus de raadszaal binnen. Iedereen is er: zijn collega’s, familie, de leden van zijn band en oude schoolvrienden. Met tranen in zijn ogen en een grote glimlach neemt hij plaats. De burgemeester vertelt dat het toch een verrassing is dat Van der Wel een onderscheiding krijgt vanwege zijn inspanningen voor zijn grote passie: muziek. “Ik hoorde van je zus dat je op de basisschool als enige je blokfluitdiploma niet haalde, omdat je steeds naar buiten zat te kijken.”

De zaal lacht, Van der Wel ook. Niet veel later wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding wordt op zijn net aangetrokken jasje gespeld.

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Magische fluit

Ruud van der Wel is oprichter van de stichting ‘My Breath, My Music’. Hij bedenkt muziekinstrumenten die ook mensen met een zware beperking kunnen bespelen. “Voor mensen die geen gitaar kunnen vasthouden of niet zomaar keyboard kunnen spelen”, legt van der Wel uit. Zo bedacht hij de magic flute. “Een blaasinstrument waar je je handen niet voor nodig hebt. De stand van je hoofd bepaalt de toonhoogte. Om die te bespelen hebben mensen met een handicap niemand anders nodig”, zegt hij trots.

Om de magic flute te maken, werkte hij samen met mensen uit Amerika en Ierland. Hij spreekt op congressen over zijn uitvindingen, maar vooral over hoe belangrijk het is dat iedereen muziek kan maken. “Het is voor mij pas feest als degene met de zwaarste handicap kan meedoen.”

In zijn band ‘The Bridge’ kan dat. Karin van Dijk (28) knikt vanuit haar elektrische rolstoel. Ze heeft een spierziekte en kan geen regulier instrument bespelen. “Ik ga samen met Ruud naar congressen, hij vertelt over zijn uitvinding en ik bespeel de magic flute. Dat hij een lintje heeft gekregen, is meer dan verdiend”, zegt ze. “Hij is zo’n enorme goedzak.”

Van der Wel ontwikkelde ook een app, Eye Play Music, waarmee kinderen muziek kunnen spelen door middel van oogbewegingen. En hij is de bedenker van de breath strummer, een luchtgitaar via schakelbediening. Al zijn programma’s en kennis deelt hij voor niets online. “Ik ben een van de weinigen die hiermee bezig is, het is belangrijk die kennis te delen”, zegt hij. Zijn apps worden gebruikt door logopedisten en andere therapeuten.

Bling bling

Naast zijn werk in de muziek, werkt Van der Wel als zwemonderwijzer en ademhalingstherapeut bij Rijndam Revalidatie in Rotterdam. Zus Marja van der Wel staart trots naar haar broer. “Ruud haalt zijn levensgeluk uit het helpen van andere mensen. Hij is een soort Willie Wortel. Het maakt niet uit welk probleem je hebt, hij zoekt een oplossing.”

Een rij van vrienden en bekenden staat klaar, ze willen hem allemaal feliciteren. Zijn oude buurjongen Edmundo Holster (59) pakt zijn gezicht vast. “Absoluut verdiend man!” Ondertussen zoekt de zoon van Van der Wel via zijn telefoon op wat voor soort onderscheiding zijn vader precies heeft gekregen. “Ja, het schijnt best een belangrijke te zijn”, zegt hij. “Ik hou niet zo van bling, bling maar dit is wel echt tof.”

Lees ook:

Een lintje voor Humberto Tan en nog 2880 Nederlanders, onder wie veel Arubanen

Op de dag voor Koningsdag is de jaarlijkse lintjesregen een traditie. Opmerkelijke landgenoten worden onderscheiden met een lintje van de koning. Vooral in Aruba zijn dat er dit jaar meer dan normaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden