Een lijst met de rijkdom van het Lauwersmeer: 350 vogelsoorten

Een beetje fanatieke vogelaar houdt bij welke soorten hij heeft gezien. Nationaal Park Lauwersmeer heeft nu een lijst uitgebracht met alles wat er rond Lauwersoog, Zoutkamp en Ezumazijl vliegt en broedt. In het boekje staan zeker 350 vogelsoorten, die in de afgelopen tien jaar zijn gespot door een club liefhebbers. Voortaan kan elke bezoeker van het Nationale Park bij elke treffer een kruisje zetten: het boekje is voor 1 euro te koop in het activiteitencentrum.

De kans dat een persoon ze allemaal ziet en aanvinkt, is klein, moet samensteller Jörgen de Bruin toegeven. Zo bevat de lijst de vale gier, die in 2002 in groepsverband kwam overvliegen. Ook de steppekievit is langs geweest, hoewel die normaal gesproken alleen voorkomt in Centraal-Azië. Vorig jaar trok deze dwaalgast duizenden vogelaars.

Bij andere soorten meldt het boekje dat enig zoekwerk is vereist (kraanvogel, geelpootmeeuw), of geluk (Jan van Gent, wespendief). De Bruin zelf heeft zo'n 300 soorten weggestreept sinds hij in het Lauwersmeergebied is komen werken, zeventien jaar geleden.

Los van het scoren, is de IVN-medewerker trots dat de lijst zo'n diversiteit laat zien. Dankzij de afsluiting van de Lauwerszee in 1969, kent het gebied niet alleen kwelders en wadplaten (en dus eend en plevier) maar ook rietvelden (blauwborst, roerdomp), bos (specht, tjiftjaf), polders (grutto, kemphaan) en akkers (kieken). En het ligt precies op de trekroute naar het zuiden.

Sommige soorten komen in enorme groepen. "Niet iedereen is even blij met ganzen, maar dan moet je eens in de winter naar uitkijkpunt Ezumakeeg gaan", zegt De Bruin. "Rond half vijf als de zon ondergaat, komen er duizenden brandganzen vlak over je hoofd om in het meer te gaan slapen. Ik vind het geweldig. Bij de vogelkijkhut bij het Jaap Deensgat aan de andere kant van het meer, zitten in augustus zeker 400 lepelaars."

Kortom: een toplocatie voor vogelliefhebbers. Ze moeten een kijker meenemen, want ze kunnen de natte natuur beperkt in. Wel is het volgens De Bruin mogelijk om in één dag rond het meer te gaan, langs alle kijkplekken. "Al moet je dan de auto pakken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden