Een licht gecultiveerde nonchalance met een flinke portie durf

Afgelopen zomer zat hij ineens aan een tafel die, gewoonlijk, aan olympische sporters was voorbehouden: Rafael van der Vaart. Guitige kop, snaakse opmerkingen en volkomen op zijn plaats.

Ruim voor dat moment had de redactie van 'London Late Night' hem gevraagd. Of hij misschien wel zin had in 'iets olympisch'. En of hij zijn eventuele liefde voor de stad Londen wellicht kon verklaren.

Hij had zonder meer ingestemd; geen eisen gesteld, hij vond het leuk, want hij was nog nooit bij de Spelen geweest.

Dus werd hij, tijdens de dag, opgevangen om met vrouw en kind en een redacteur naar 'iets olympisch' te gaan. Dat 'gaan' had nog wel een speciale betekenis, want mevrouw Van der Vaart had voor de gelegenheid nou niet bepaald het beste schoeisel gekozen. Ze liep op enorme palen, moest heel wat meters afleggen en dat ging dus niet. Met grappig weggewerkte wrevel onderging de voetballer deze kwelling, want hierdoor miste hij wat interessante evenementen.

Toen hij eenmaal in het zwem- stadion zat, bleken de volgende races de kwalificaties van de 1500 meter te zijn; zo ongeveer de saaiste minuten van welke Spelen dan ook. "Dat had ik dus", zei hij later met een brede grijns op zijn gezicht: "Kom ik een keer naar die Spelen, zie ik dit!"

Hem restte slechts een lange gang naar een ijsverkoper om daar aangekomen met zijn kind in de rij te gaan staan en op zijn beurt te wachten. Zoals normale mensen dat doen.

"Toen ik terugkwam op de tribune was de race nog bezig. Ik keek even en dacht dat ik niet veel gemist had", zei hij grinnikend.

's Avonds zat hij aan en kletste met Jolanda Keizer ('Jezus wat ben jij groot') en de dames Meppelink & Van Gestel die in het beachvolleybal uitgeschakeld waren ('Word je niet moe van over dat strand te sjouwen?') en Marc Lammers ('Waarom heb jij geen ploeg?').

Hij mengde zich in het HHH tussen de mensen, maakte grappen, zonder dat hij die hoefde te maken, hij toonde interesse en toen de avond voorbij was, was iedereen ervan overtuigd: Rafael van der Vaart deugde en was een toffe gozer. Zijn finest moment? Toen hij zei: "Iedere trainer is goed die mij opstelt."

In een van de momenten dat we even samen stonden, praatte hij over zijn positie bij zijn club. Hij wist dat hij 'on the bubble' zat, dat hij wellicht wel verkocht zou worden. Dat maakte hem licht onzeker, want op een bepaalde manier was hij, heel snel, van deze grote metropool gaan houden.

"We zijn voetbalvee, elke zomer weer besef je dat... je kunt van een training thuiskomen en dan zegt je vrouw dat de manager gebeld heeft... nou dan kun je bijna de verhuizer al bestellen."

Gisteren las ik dat HSV Hamburg hem gekocht heeft voor het subtiele bedrag van 13 miljoen euro.

De verhuizers hebben hun werk al gedaan. Op de avond van 3 augustus had hij geen idee waar hij zou spelen en voelde hij zich nog Spur, een maand later was hij terug op een van zijn oude nesten. In de Bundesliga waar velen met hem weglopen.

Ik kan me dat wel indenken. Hij is een aimabel mens, wars van kapsones of grootspraak. Hij neemt het leven zoals het op hem afkomt en och, als zijn vrouw denkt dat ze met stiletto's onder de schoenen naar een sportwedstrijd kan gaan, dan is dat toch ook goed? Komen ze alleen wat later.

Die hele attitude vind je terug in zijn spel en zijn doel en laten. Het is licht gecultiveerde nonchalance met een flinke portie durf. Zeg maar gogme.

In Hamburg moet hij eerst in vorm komen. Maar de eerste berichten uit de Hanzestad waren goed; hij had er zin in, hij had een resem aan strakke, goede passes verzonden in een makkelijke oefenwedstrijd, hij had nog een goaltje meegepikt en hij was tevreden.

Zoals die keer in Londen, toen hij als een der laatste gasten het etablissement verliet en zei: "Ach, ik heb het eigenlijk overal wel naar mijn zin. Als het maar gezellig is, komt het wel goed. En ik hoef in Rio geen kaartjes voor de 1500 meter zwemmen, geef je dat nog even door?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden