Een levenslang caféverbod

door Louis Cornelisse

Gemeenten en horeca nemen steeds drastischere maatregelen tegen overlast gevende jongeren. Zo wil het Friese Balk een levenslang caféverbod opleggen aan negen herrieschoppers.

Minister Remkes van binnenlandse zaken werkt aan maatregelen om jongeren die veel overlast bezorgen, aan te pakken. Op last van de burgemeester kan een avondklok worden ingesteld. Ook kan een jongere een verbod krijgen voor een bepaalde tijd in een bepaald gebied te komen. Veel gemeenten en horeca gaat het voorstel nog niet ver genoeg.

In Balk (gem. Gaasterlân-Sleat) wil de horeca negen notoire lastpakken een levenslang caféverbod opleggen. Dat wordt gesteund door burgemeester Thea de Roos en de lokale politie. Horecaondernemer J. Betsema: ,,Als het wettelijk niet mogelijk mocht blijken levenslang deze onruststokers te weren uit onze zaak, dan spannen we een proefproces aan.” Ondertussen kunnen de gewraakte jongeren aangepakt worden met kortere gebiedsverboden.

Aanleiding tot deze uitzonderlijke maatregel is de zware mishandeling van een 34-jarige man uit Balk, die drie weken geleden in elkaar werd geslagen. De man wordt al weken kunstmatig in coma gehouden. De dader, een 21-jarige man uit Oudemirdum, heeft bekend. Betsema: ,,Dit staat niet op zichzelf. Dit gaat al jaren zo. Bij die negen houdt het niet op. De politie weet wie al jaren ons uitgaansleven verpesten.”

In Terneuzen (Z) heeft het gemeentebestuur vier geweldplegers een binnenstadverbod opgelegd. De ’verblijfsontzegging’ geldt voor zes weekeinden. De gemeente is bezig een convenant met de horeca te sluiten. De cafés wordt gevraagd de bestrafte jongeren niet toe te laten en de politie te waarschuwen als ze zich in de binnenstad vertonen.

Remkes’ voorstel dient ertoe de overlast van jongeren overal terug te brengen. Het gaat zegt Remkes om ,,jongeren die zich geregeld schuldig maken aan bijvoorbeeld vernieling van auto’s, bushokjes en ander straatmeubilair, baldadigheid, het ingooien van ruiten, het spuiten van graffiti, het hinderlijk rondhangen in portieken, wildplassen, openlijk drankgebruik of openbare dronkenschap en samenscholing”.

De maatregelen zijn ook bedoeld om niet-strafbaar gedrag aan te pakken dat wel veel overlast bezorgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden