Een leven vol muziek en drugs, vastgeketend aan zijn 'tweelingbroer'

In hun jeugd kon niemand de twee broers al goed uit elkaar houden. Phil was de jongste en scheelde op enkele dagen na precies twee jaar met Don, maar ze werden opgevoed als tweelingbroers. Hun ouders vierden hun verjaardagen samen en ze gingen altijd eender gekleed. Don mocht pas een colbertje toen ook Phil oud genoeg was om er eentje te dragen.

Later, toen ze als The Everly Brothers de wereld veroverden met hun muziek, konden ook hun zangstemmen maar met moeite van elkaar worden onderscheiden. Don, de wat teruggetrokken broer met het iets donkerder haar, zong meestal de lagere partijen. De extraverte Phil nam dan de wat hogere partijen voor zijn rekening; en hij moest naar eigen zeggen ook in zijn broer zijn muzikale meerdere erkennen.

Phillip Everly werd op 19 januari 1939 geboren in Chicago. Kort daarop verhuisde het gezin echter naar Iowa omdat vader Ike en moeder Margaret , die in de jaren veertig bekende countryzangers waren, in het plaatsje Shenandoah een radioshow kregen. Al snel werden 'Little Donnie' en de zesjarige 'Baby Boy Phil' bij de act betrokken. Ze zongen als The Everly Family 's ochtends vroeg live countryliedjes - waarna de jongens hun schooltassen pakten en naar de klas gingen.

Hun doorbraak kwam nadat de Everly's halverwege de jaren vijftig verhuisden naar Nashville. De broers kregen een contract bij de New Yorkse platenmaatschappij Cadence Records en namen in 1957 het nummer 'Bye Bye Love' op. Het was een instant-hit. Don en Phil kochten een Oldsmobile, toerden met Johnny Cash, gingen bij elkaar passende pakken dragen en zagen hun schare fans groeien.

In datzelfde jaar volgden 'Wake Up, Little Susie', 'All I Have To Do Is Dream' en 'Claudette'. In 1958 liet hun bekendheid zich meten met die van Elvis Presley, Ricky Nelson en Pat Boone. De muziekstijl van de zingende en gitaarspelende broers inspireerde de bands en popmusici die na hen de mondiale poppodia bestegen: The Beatles, Simon & Garfunkel, Linda Ronstadt en The Beach Boys.

Maar zo snel als The Everly Brothers naar de top van de hitlijsten schoten, zo snel verdwenen ze ook weer van het toneel. Begin jaren zestig, toen de popmuziek in rap tempo evolueerde en steeds weer andere stijlen kende, was hun ster al grotendeels gedoofd.

Van de harmonie die de gebroeders Everly in hun muziek ten gehore brachten, was na het doven van de lichten vaak weinig meer over. Phil was de extraverte van de twee. Na een publieke ruzie sprak hij tien jaar niet meer met Don, de oudste van de twee. Beiden waren verslaafd aan speed, maar vooral Don werd hierdoor tijdens tournees een aantal malen bewusteloos naar een ziekenhuis vervoerd. Phil moest dan de optredens met een ander lid van de band afmaken, terwijl de pers werd verteld dat Don een voedselvergiftiging had opgelopen.

Tijdens een concert in het Californische Knotts Berry Farm in 1973 barstte de bom. Don en Phil, beiden met een behoorlijk promillage alcohol in het bloed, begonnen te ruziën op het podium. Songs werden overgeslagen, tot Phil zijn gitaar stuksloeg en briesend wegliep. Don vertelde de fans hierop dat The Everly Brothers eigenlijk al een decennium niet meer bestonden.

Phil en Don spraken tien jaar niet met elkaar, maar kwamen elkaar nog wel tegen op de begrafenis van hun vader in 1975. "Mensen denken dan wel dat we tweelingen zijn", zei Phil hierover in een interview, "maar we zijn twee totaal verschillende mensen met totaal andere opvattingen". Pas in 1983 legden ze de ruzie weer bij, wat resulteerde in een tournee en nieuwe gezamenlijke albums.

De drugs, de harde muziekwereld en alle hierdoor stukgelopen relaties en huwelijken maakten van de vrijdag overleden Phil Everly, de zoetgevooisde liedjes ten spijt, een bitter man. "Het is moeilijk nog wee te worden over de liefde", vertelde hij Rolling Stone. "Als ik een vrouw erg leuk vind en het altaar lonkt... dan loop ik subiet de andere richting uit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden