Een leven lang voor jezelf blijven zorgen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Econoom Lans Bovenberg opperde gisteren in Trouw het plan de eigen woning te gebruiken om de zorg te betalen. Maar hoe ziet dat er uit, zo'n leven lang voor jezelf zorgen?

Een levensgeschiedenis. Je bent 35 en koopt een huis. Dat is goed te doen,want je hebt best wat te besteden. Een deel van het salaris dat eigenlijk bestemd was voor je pensioen, mag je ook in je huis stoppen. Je lost je hypotheek later nog wat verder af.

Als je 67 wordt, verkoop je je huis aan een woningbouwcorporatie, maar blijft erin wonen. Maandelijks betaal je huur. De woningopbrengst wordt ondergebracht bij een pensioenfonds of verzekeraar. Als die opbrengst tegenvalt, werk je nog een aantal uur per week om je pensioen aan te vullen. Je leeft tot je 75ste in goede gezondheid, en wordt daarna ziek. Je blijft zo lang mogelijk thuis wonen met hulp van thuiszorg. Je krijgt in deze periode meer pensioen om de hulp te kunnen betalen. Je overlijdt als je 83 bent. Er blijft voor de nabestaanden niet veel over.

Het mooie van dit scenario is volgens de Tilburgse hoogleraar Lans Bovenberg dat deze persoon zijn leven lang voor zichzelf heeft kunnen zorgen. Bovendien heeft hij over zijn laatste levensfase zo veel mogelijk zelf de regie gehad. Een beroep op de overheid was nooit nodig. Daardoor blijft veel meer over voor belangrijke publieke voorzieningen als onderwijs, sociale zekerheid of cultuur. Het benutten van pensioengeld om de hypotheekschulden mee af te lossen, bevrijdt bovendien miljarden euro's uit de pensioenfondsen die de Nederlandse economie een impuls kunnen geven.

U wilt het hele pensioen- en woningbezit op zijn kop zetten om de ouderenzorg te kunnen betalen en het bankwezen te versterken. Is dat nodig?

"De vergrijzing betekent een explosie van zorgkosten. Daarvoor moet financiering gevonden worden. Bovendien heeft de crisis aangetoond dat het businessmodel van banken moet worden hervormd. In Nederland zitten we enerzijds met banken met een hoeveelheid uitstaande hypotheken, anderzijds met pensioenfondsen met miljarden in kas. Door een deel van de pensioenbesparingen te gebruiken voor de hypotheekschuld, krijgen we een veel duurzamer financiële sector. In dit plan verenig je de doelstelling van betaalbare ouderenzorg en sterkere financiële instellingen."

Mijn huis en zorgkosten worden in uw plan betaald met mijn pensioengeld. Houd ik straks nog wel geld over voor mijn pensioen? Of moet ik altijd blijven werken?

"Ik denk dat het goed is dat mensen wat geleidelijker met pensioen gaan zodat ze hun menselijk kapitaal zo lang mogelijk benutten. Als je niet meer wilt werken na je 67ste, dan kan dat natuurlijk. Maar dan moet je genoegen nemen met minder geld voor levensonderhoud."

Wat nu als mijn huis in brand vliegt, of er een snelweg in de achtertuin gelegd wordt? Dan is het niets meer waard.

"Ja, beleggen in één mandje is risicovoller dan een gespreide belegging bij een pensioenfonds. Je kunt natuurlijk een brandverzekering afsluiten. Maar zo'n snelweg, daar zal de overheid voor moeten compenseren."

Wat als ik nooit heb gewerkt, en geen pensioen heb opgebouwd of huis heb kunnen kopen?

"Voor die mensen moet er een publiek vangnet blijven. Hoe ver dat vangnet moet gaan, is een politieke discussie. Ik vind dat een beroep op de gemeenschap voorkomen moet worden door mensen te verplichten een deel van hun arbeidsinkomen te sparen voor de oude dag."

Denkt u dat de politiek uw plan gaat overnemen?

"Dat ouderenzorg voor een kleiner deel door de overheid betaald gaat worden, is geen populair onderwerp. Maar dat dit gaat gebeuren is evident. Bij elke bezuinigingsronde gaat er weer een plakje vanaf. Dan kun je er maar beter eerlijk over zijn."

Is er wel voldoende draagvlak voor deze financiering van ouderenzorg?

"Het lukt alleen als pensioenfondsen, woningbouwcorporaties, banken, overheid en zorgverzekeraars samenwerken. Daar ligt de uitdaging. Hoe verkoop je een huis, en huur je het vervolgens terug? Wie beheert het geld na de verkoop van de woning? Welk deel gebruik je voor levensonderhoud, welke voor de zorg? Ik hoop vooral dat marktpartijen en het maatschappelijk middenveld hiermee aan de slag gaan."

Redt dit plan ons als de euro zou vallen?

"Of de euro nu blijft of valt, hervormingen zijn sowieso van belang. We moeten het bankwezen bevrijden van de grote hypotheekschulden. Op die manier komt er meer krediet beschikbaar voor het bedrijfsleven. Ik ben zeker niet somber: we zijn een rijk land met grote private vermogens. Die moeten we benutten om de zorg op peil te houden en onze economie te versterken in deze roerige tijden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden