Weblog

Een leven lang twee dubbeltjes

Garantieprijs voor tientallen jaren: twee dubbeltjes per kWh... Beeld
Garantieprijs voor tientallen jaren: twee dubbeltjes per kWh...

De afgelopen dagen liep m'n stroommeter niet bloedstollend hard. Maar toch: ik heb m'n eerste millenniumwisseling achter de rug. M'n opbrengstmeter staat nu boven de duizend.

Vincent Dekker

Zoals ik bij mijn overzicht over juli kon melden, is de stroomproductie op mijn dak ondanks de herfstachtige julimaand niet tegengevallen. Daarom durf ik het aan om aan een gemiddelde jaaropbrengst van 2750 kWh te gaan denken. Ruim boven mijn oorspronkelijke begroting van 2350 kWh dus, maar ook nog ruim onder de 2900 die het dit jaar lijken te gaan worden.

Lezer Cornelis Zandbergen adviseerde me om niet zozeer te kijken naar hoeveel winst ik per jaar zou kunnen maken met de panelen, maar welke prijs ik voor mijn zonnestroom betaal. Dat kan ik nu doen op basis van die opbrengst van mogelijk 2750 kWh per jaar.

De rekensom is dan betrekkelijk simpel. Je neemt de investering, deelt die door het aantal jaren dat het systeem meegaat (ik ga uit van 30), telt er de jaarlijkse verzekeringspremie bij op, en deelt het totaal dan door het aantal kWh's. Ik houd ook nog rekening met het vervangen van de omvormer na telkens 10 jaar, en dat zo'n omvormer dan 500 euro kost. Voor dertig jaar heb ik dus na tien en na twintig jaar een nieuwe omvormer nodig, samen goed voor duizend euro extra investering. Ook die deel ik door de dertig jaar voor het hele systeem.
Bij mij is de rekensom dan als volgt:
Investering 7048 euro, gedeeld door 30 jaar= 235 per jaar
twee extra omvormers: 1000 euro, gedeeld door 30 jaar= 33 per jaar
verzekeringspremie per jaar: 31 euro
Totaal per jaar: 299 euro
Aantal kWh's: 2750
Prijs per kWh: 299/2750 = 11 cent.

Elf cent! Da's niet eenmalig, maar 30 jaar lang! Dat krijgt u bij geen enkele energiemaatschappij.

Rendement
Maar: eigenlijk moet ik ook nog rekening houden met renteverlies. Als ik mijn 7048 euro in staatsobligaties of iets anders met enige betrouwbaarheid stop, krijg ik zo'n 4,5 procent rente. Dus, okee, ik reken ook nog een rendement van 4,5 procent tot de kosten van mijn zonnestroom.
Dan komt de rekensom uit op 22 cent per kWh, precies de prijs ik nu betaal. Maar ik heb die prijs dus nu al vastgezet voor 30 jaar. En voor de goede orde: ik krijg dus daarnaast ook nog die 4,5 procent rente over mijn investering.

Gaan mijn panelen geen 30 maar 25 jaar mee? Dan kost een kWh mij 25 jaar lang 24 cent. Gaan de panelen 40 jaar mee (zoals alom wordt gesuggereerd), dan betaal ik 40 jaar lang 20 cent per kWh. Inclusief de kosten van een derde omvormer die ik dan na 30 jaar moet aanschaffen. En allemaal met 4,5 procent rente over m'n investering, jaar-in-jaar-uit.

Hoe dan ook kom ik dus uit op zo'n twee dubbeltjes per kWh, mijn leven lang.

Reactie op reacties
(tot 9 augustus 2011 16.30 uur)

@atemy62r: Als ik straks een verwijderingsbijdrage zal moeten betalen, dan zij dat zo. Dat kan ik nu nog niet overzien, laat staan dat ik de hoogte daarvan kan inschatten. Hoewel, wat die hoogte betreft: ik denk dat mijn persoonlijke verwijderingsbijdrage vrijwel zeker veel lager zal zijn dan wat u de komende jaren extra voor uw stroom betaalt als bijdrage aan de verwijdering van een paar zwaar verouderd rakende kerncentrales. En de komende paar duizend jaar zullen wij en onze nazaten een bijdrage moeten blijven betalen voor de verwijderde kernbrandstof. Nou, vooruit, u hebt geluk: het grootste deel van die kosten wordt met subsidies gedekt. Daar betaal ik dus ook volop aan mee.

@Jools: Ik denk ook dat de zonnepanelen een slimmere investering zijn, maar heb toch ook nog wel vertrouwen in met name Nederlandse staatsobligaties. Geloof het of niet, maar Nederland is een zeer degelijk gefinancieerd land.

@De Groot: de reacties van anderen zijn al duidelijk. Maar misschien is het een goede tip om nog even oudere afleveringen van mijn weblog te lezen. Daar staat alles haarfijn voorgerekend. Zonder subsidie en toch met winst. Doe er uw voordeel mee!

@JanvdH: Ik heb niet 8048 maar 7048 geïnvesteerd. 4,5 procent rente is dan nog minder: 317 euro per jaar. MAAR, als ik zonnepanelen koop, moet ik die in 30 jaar afschrijven. Dat betekent dat ik 3,3 procent van 7048 euro per jaar 'kwijt ben'. Dat is nog eens 233 euro aan kosten per jaar, plus nog verzekering van 31 euro... Al met al kom je dan ook in de buurt van die 577 euro. Maar ik gok dat de stroomprijs de komende dertig jaar minstens zal verdrie- of verviervoudigen. En bovendien zou ik op mijn dak best wel eens meer dan 2750 kWh per jaar kunnen opwekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden