Reportage

Een leven lang op de bres voor doofblinden

Mevrouw van de Molengraft-Spanbroek krijgt een lintje Beeld Merlin Daleman
Mevrouw van de Molengraft-Spanbroek krijgt een lintjeBeeld Merlin Daleman

De doofblinde Charlotte van de Molengraft-Spanbroek is een van de gelukkigen die vandaag een lintje opgespeld kreeg. Al jaren zet ze zich in voor de acceptatie van doofblinden.

Onrustig schuiven de genodigden heen en weer op de zwarte en rode leren stoelen. In het zijzaaltje van restaurant De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven krijgt hun partner, familielid, vriend of collega zometeen een lintje opgespeld vanwege zijn of haar bijzondere verdiensten.

Zes van de in totaal 2755 Nederlanders die vandaag worden onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw of Oranje-Nassau zijn burgers uit de Brabantse lichtstad. En hoewel dat een lager aantal is dan in de voorgaande jaren, is burgemeester Rob van Gijzel trots als een pauw.

Met een smoes naar het restaurant
Na een kort praatje trekt hij zijn ambtsketen nog eens goed en roept mevrouw Charlotte van de Molengraft-Spanbroek (67) naar voren. Terwijl de burgemeester een speciaal microfoontje voor haar gehoorapparaat op zijn kraag gespt, gaat zij met behulp van haar man en blindengeleidehond Mister Jones zitten.

Van de Molengraft-Spanbroek is doof sinds haar geboorte. Ze heeft het syndroom van Usher, type twee, waardoor ze vanaf haar 35ste ook steeds minder is gaan zien. Maar ze laat zich allerminst beperken door haar beperkingen, zoals de burgemeester het formuleert.

"Ik heb haar opgegeven voor een lintje", gniffelt Werner Bloemers (43), die penningmeester is van de Oogvereniging Doofblinden, die Van de Molengraf-Spanbroek voorzit. "Ze had geen idee dat ze werd onderscheiden, je had haar gezicht net moeten zien!" De decoranda werd naar het restaurant gelokt onder het mom van de viering van het tienjarige jubileum van het bedrijf van haar jongste zoon. "Die mijlpaal zette ze zelfs vanochtend op facebook, zoals ze altijd alles op internet zet. Super hè?"

Strijd voor acceptatie doofblinden
Bloemers ziet en hoort zelf ook slecht, met behulp van zijn gebarentolk heeft hij de lofzang van de burgemeester toch kunnen volgen. "Alles wat hij zei is waar hoor. Charlotte is een van de eerste Nederlanders die opkomt voor de belangen van doofblinden en heeft vele deuren voor ons geopend." Mensen als zij worden vaak in een hoekje weggestopt, zegt Bloemers. "Je bent doof of blind, allebei kan niet. Dat is pijnlijk. Charlotte heeft een lange strijd gevoerd voor de acceptatie van ons."

Wanneer de blazers van het lokale politieharmonieorkest zijn uitgespeeld, wil mevrouw Van de Molengraf-Spanbroek zelf ook wat zeggen. "Ik kan niet geloven dat ik een lintje heb gekregen, voor mij is het niet meer dan normaal wat ik de afgelopen 25 jaar gedaan heb." Ze voelt nog eens aan het speldje op haar borst. "En ik ben ook nog lang niet klaar. Mijn missie is om de beeldvorming rondom doofblinden te verbeteren. Wij zijn niet raar of dom omdat we anders communiceren. Zet dat maar in de krant hoor."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden