Een les in opvoeding

WIM BOEVINK

Wilders stond al voor het hek van Al Fitrah, de stichting voor islamitische opvoeding, educatie en wetenschappelijk onderzoek, toen ik thuis nog keek naar een les in opvoeding van Al Fitrah-voorzitter Suhayb Salam. Hij was te zien op de site van de stichting.

Wat is opvoeding?

Salam ging in het wit gekleed en was gefilmd zittend achter een tafel, zijn gehoor kwam niet in beeld. Opvoeding, zei hij, is de praktische vorming van het innerlijk en het uiterlijk. Hij sprak de zin twee keer uit.

Wat is het uiterlijk?

Hij sprak uit het hoofd. Zijn rechterhand ondersteunde zijn betoog. Een verzorgde hand, met korte vingers.

Uiterlijk, dat was: hoe kan ik mijn kind rustig krijgen. Hoe kan ik mijn kind overhalen om te bidden. Om zijn ouders te gehoorzamen. Om zijn broertjes en zusjes niet te slaan. Dat was uiterlijk.

Wat is de essentie van opvoeding? Dat je begint met het opvoeden van het innerlijk, het opvoeden van het hart. "Zo is de profeet salallahoesella ook begonnen."

Ik noteerde fonetisch. Salams Arabisch meanderde door de zinnen.

We worden in dit land continu bestreden in onze godsdienst zonder dat wij dat weten, zei Salam. Kijk maar naar school. Daar wordt het essentiële verwerkingssysteem van het kind kapot gemaakt. Zijn operating system. Zoiets als Windows of iOS. Iedereen is gelijk, leert het kind: moslims, joden, christenen. Zolang je maar niet steelt, niet liegt of gekke dingen doet. Christelijke leraren leren zelfs dat iedereen naar het paradijs gaat. Het gehele verwerkingssysteem van jouw kind wordt kapotgemaakt. Waarom? Omdat de islam het tegenovergestelde leert.

Vrijheid, gelijkheid, broederschap zijn de motto's van de vrijmetselaars. Dat betekent dat je geen principes meer hebt. Ze zeggen dat je moet doen waar je je goed in voelt. "Aanbid jouw begeerte. Niet: aanbid Allah."

Hier volgde een passage over verderfelijke tekenfilms en over vieze plaatjes, en hoe de kuffar - de ongelovige - in het kind wordt geplant, en de acceptatie van homoseksuelen.

Voor onze kinderen in dit land is een beschermingsopvoeding nodig, zei Salam. Een kind moet eerst Allah leren zeggen voor hij papa zegt. Het moet leren wie Allah is. Waarom Allah ons gemaakt heeft. Hoe hem te aanbidden. Het moet leren wat er gebeurt in het paradijs en in het hellevuur. Wat het verschil is tussen moslims en kuffars. Dat kuffars sterven als ze in het hellevuur komen. En dat moslims naar het paradijs gaan.

Ik keek een half uurtje en ging toen naar dat centrum in Overvecht. Wilders was net vertrokken bij dat hek. Salam liep er nog, in het wit. Hij werd door camera's en verslaggevers gevolgd, terwijl hij zich terugtrok.

Ik zag geen haatimam, maar een schaadimam. En de bittere noodzaak van hervormingen waarover Hirsi Ali schreef. Opvoeding, educatie, wetenschappelijk onderzoek. De stichting Al Fitrah is een erkend leerbedrijf.

Met verduisterde Verlichting.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden