Opinie

Een leraar wil toch juist véél lesgeven?

Het is raar dat leraren blij zijn met minder lessen. Beeld ANP

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Dekker van onderwijs de verplichting voor middelbare scholen om jaarlijks 1040 uur les te geven, op de schop neemt. Minder lessen dus. In het onderwijs is verheugd gereageerd. Dat is logisch als het gaat om de besturen, want elke les die niet wordt gegeven, hoeft ook niet betaald te worden. Goed nieuws dus voor de bestuurders omdat niet meer zo nauw gekeken wordt of er genoeg lessen op het rooster staan. Zoals een wegenbouwer blij is als de opdrachtgever niet meer controleert of de opgeleverde weg wel breed genoeg is.

Maar het is raar dat ook de leraren blij zijn met minder lessen. Van een trotse beroepsgroep die zich bewust is van het maatschappelijk belang van de taak die zij volbrengt, zou je verwachten dat geroepen wordt om meer, en niet om minder onderwijs. En ook van ouders en leerlingen is de vreugde om het afschaffen van de norm voor onderwijstijd eigenlijk onbegrijpelijk.

Het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit, zo roepen de onderwijsconsumenten. Maar die kwinkslag wordt alleen in het onderwijs als waarheid verkondigd. In alle andere sectoren weet men dat het gaat om een combinatie van kwaliteit en kwantiteit. Veel uitstekende lessen in een inspirerende schoolomgeving met hoog opgeleide docenten, dat is een voor de hand liggende eis van onderwijsconsumenten.

De taken voor leerlingen en leraren moeten uitgevoerd worden in een korte periode. Het schooljaar is gecomprimeerd. Lange vakanties en korte werkdagen leiden tot grote werkdruk in de werkzame periode. Onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer niet inziet dat het loslaten van de norm voor onderwijstijd leidt tot verder comprimeren. Er zal nog minder tijd zijn om de zware taak te volbrengen. De Kamer is gezwicht voor de krachtige lobby van de onderwijsbestuurders die handig het veld hebben meegekregen in hun streven om minder uren beschikbaar te stellen om een belangrijke en zware taak te volbrengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden