Natuurdagboek

Een lenteachtig ensemble van narcis en kleine veldkers

Narcissen, een kleurrijke aanwinst.Beeld Koos Dijksterhuis

De lente barst los. Ook het hoge noorden geeft zich eraan over. In Groningen bloeien planten later dan in het zuiden en op Schiermonnikoog staan de narcissen nog in bloei, terwijl die in Eindhoven al uitgebloeid zijn.

Narcissen zijn tuinplanten, hoewel er wilde narcissen bestaan. Op Schiermonnikoog gedragen verwilderde narcissen zich als wilde. Her en der in de duinen zijn ze te vinden. Zouden mensen ze geplant hebben? Of zouden mensen hun tuinafval met verdwaalde bollen en al in de duinen gedumpt hebben? Zouden dieren de planten verspreid hebben of zou er zaad zijn overgewaaid?

Ik vind de narcissen een kleurrijke aanwinst, al zullen hardcore-botanici hun wenkbrauwen fronsen over zulke floravervalsing. Bij een polletje narcissen tref ik paarse dovenetels aan, ook in volle bloei, en kleine veldkers.

Een van de eerste bloeiers

Kleine veldkers is geen kers, maar een kruisbloemige. Zijn blaadjes lijken op pinksterbloemblaadjes. Kleine veldkers is een van de eerste bloeiers, is zeer algemeen en in vele bermen te vinden. Ook tussen stoeptegels staan ze. Toch kan het zijn dat u ze over het hoofd heeft gezien, want vanwege hun bescheiden verschijning vallen ze niet op. Ze kunnen weliswaar dertig centimeter hoog worden, maar halen zelden een decimeter. Op iele stengels staan de pietepeuterige bloempjes.

Kleine veldkers bevat vitaminen en is goed te eten, bijvoorbeeld in salades of met een plakje kaas op brood, als ware het tuinkers. Nochtans heeft Bayer maar liefst drie vergiften op de markt gebracht tegen kleine veldkers. Het is vast goed voor sommige portemonnees om kleine veldkers te vergiftigen en tuinkers te kweken en verkopen, maar verdere voordelen zijn mij onbekend.

Na de bloei verdwijnt kleine veldkers vanzelf weer en wie dat te lang duurt, kan de plantjes gemakkelijk uittrekken. Maar waarom zou u? Zangvogels snoepen ervan en het is nu een van de weinige bloeiers. Samen met narcissen vormen ze een lenteachtig ensemble!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden