Een lekker zoet, Hollands schaapje

Offerfeest | Traditie-getrouw kopen families een schaap voor dit belang-rijke islamitische feest. Ook Mohammed Baouch.

MARIJE VAN BEEK

Het wachten is op zijn schaap. Vanachter de toonbank bij slagerij annex groentewinkel Halal Food in Leiden is te zien hoe er stuk voor stuk karkassen in blauwe plastic zakken verdwijnen. Langs de tegelwand weerkaatst het geluid van een snerpende zaag. Een jongen die staat te dralen krijgt een standje van de slager, die op deze eerste dag van het Offerfeest een enigszins verhitte indruk maakt. "Hierzo, meenemen!"

Mohammed Baouch (37), die hier net met de auto heengereden is, heeft geen haast. Het is vandaag al druk genoeg, zegt hij. "Ik moet zo nog naar een tante in Zoetermeer, naar mijn oma in Den Haag, de hele carrousel van familiebezoek."

Met het Offerfeest - het op een na belangrijkste feest voor moslims, dat gisteren begon en tot morgen duurt - kopen families traditiegetrouw een schaap. Zo ook Baouch. Hij is single, en koopt het dier voor zijn ouders en vier nog niet getrouwde broers en zussen. "Nu we wat ouder zijn, willen wij ook bijdragen. We doen het om en om."

In de winkel regent het complimenten over zijn kleding, een roomwitte djellaba die tot op de grond reikt. De derde die er wat van zegt, is zijn vriend Rachid Addarazi (39). "Je ziet er goed uit, broeder!", klinkt het bij een omhelzing. Vanmorgen heeft hij dit al aangetrokken, legt Baouch uit, voor het moskeebezoek. "Dan trek ik iets islamitisch aan, ja. Iets waarbij je geen blote huid ziet als je knielt." Dit kledingstuk is lang en valt wijd. "Zo bescherm je je aura's. Van je knieën tot je heupen, dat gedeelte zeg maar."

Dan is Baouch aan de beurt. Slager Hafid Moussaten (41) toont een van de karkassen dat met de achterpoten aan een haak klaarhangt: "Dit is de jouwe." Glunderend: "Kijk toch eens. De Mercedes onder de lammeren! Dit is echt een lekker zoet, Hollands schaapje."

Het schaap mag dan Hollands zijn, er gaat volgens de mannen niets boven het Offerfeest in Marokko. "Daar mag je hem ook zelf slachten", zegt Baouch, "Hier is dat verboden." Jammer, vindt hij. "Dat is toch een stukje beleving." Vriend Rachid knikt instemmend. Baouch: "Hier gaat alles gewoon door, en mag je blij zijn als je een dag vrij krijgt. Daar heb je drie dagen vrij. Marokko is een islamitische staat, hè. Daar proef je het overal."

Hij sjouwt de tas met vlees naar de auto, en haalt nog vlug een slipper en een paar gympen uit de kofferbak. "Misschien lijkt dit veel", zegt Baouch, "Maar een derde hiervan gaat naar de arme mensen." Het is een les van offerbereidheid die moslims trekken uit het verhaal van de profeet Abraham, die op Gods verzoek zijn eigen zoon wilde offeren. Maar naar de precieze boodschap hierachter moet je Baouch niet vragen. "Daar heb ik me nog niet goed in ingelezen. Dat staat wel op de planning, hoor." De praktische kant zit wel goed, lacht Baouch. "Ik denk erover om het aan de Voedselbank te geven, of aan de vluchtelingen. Ja, dit gaat wel op."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden