Een lekker bed is heel persoonlijk

(\N) Beeld
(\N)

Het dure bed wint aan populariteit. Toch is een kostbaar bed niet per definitie beter. Wie lekker wil slapen hoeft dus niet krom te liggen.

Een beetje vertwijfeld staren we naar het bed met de blauw-witte ruit. Ruim 9000 euro en dan hebben we alleen nog maar het ’instapmodelletje’ van de Hüstens. In het dekmatras zit dan geen echt paardehaar.

En dat moeten we juist wel hebben, wordt ons door de verkoper uitgelegd. Want haar van het paard daar draait het allemaal om, daar slaap je goed op. Paardehaar neemt goed vocht op, en dat is belangrijk. Dus eigenlijk kan de verkoper dit instapmodel niet echt aanraden. Als we voortaan echt goed willen slapen, moeten we naar de middenmoot van 15.000 euro. En als we echt luxe willen liggen dan wordt het de Citation, 19.300 euro. Dat bed is verstelbaar, en in verschillende kleuren te krijgen. Maar dan hebben we wel een topper die er nog leuk uitziet ook.

Het dure bed doet het goed in Nederland. Hüstens heeft een tiental speciale winkels in Nederland. Andere topmerken als Swensen en het Engelse Vi Spring worden eveneens flink verkocht in Nederland. Ook de modellen boven de 20.000 euro.

Wat zou het overzichtelijk zijn als gold: hoe duurder het bed hoe beter. Dan wist de consument tenminste waar hij of zij aan toe was. Maar dat is helaas niet zo. Uit onderzoeken van onder meer de Consumentenbond blijkt dat ook bij de goedkopere winkelketens een heel comfortabele koop is te sluiten, maar natuurlijk weer niet bij allemaal. Wat een lekker bed is, blijkt heel persoonlijk, en is onder meer afhankelijk van lichaamsgewicht, slaaphouding, allergieën, transpiratie, enzovoort.

Vooral voor mensen met rugklachten is het hard zoeken naar een bed met precies de goede ondersteuning. Er wordt wel gewerkt aan een systeem dat bedden op maat kan maken. Via sensoren kan iemand dan in slaaphouding worden opgemeten; vervolgens wordt een bijpassend slaapsysteem ontworpen. Maar voorlopig is dat helaas toekomstmuziek.

Wie nu voor een nieuw bed gaat winkelen, komt terecht in de wereld van ruimtevaartschuim, paardehaar, comfortzones en airco-afstandweefsel. Verkopers weten haarfijn uit te leggen dat het bed met de hand is gemaakt, hoeveel veren er in de boxspring zijn verwerkt en welke dure materialen er in de toplaag van het matras zijn verwerkt. Natuurlijk materiaal wordt als het beste aangemerkt. Maar slaap je dan ook echt beter? Uit recente testen van de Consumenten bond kwamen de duurdere merken niet als opvallend beter uit de test dan een aantal huismerken van grote winkelketens. De duurdere matrassen en boxsprings waren wel iets beter maar echt veel verschil was er niet. Een dekmatras van Ikea van 80 euro bleek even goed als dat van een andere merk van 400 euro.

De echt heel dure bedden test de bond niet, omdat die slechts interessant zijn voor enkele lezers, zegt SanneMarije van Arend van de Consumentenbond.

„Wij raden mensen aan om eerst te bepalen wat ze willen. Moet het een matras van traagschuim, latex of springveren worden? Wil je een boxspring of een lattenboden, verstelbaar of niet. Neem dan de goedkoopste combinatie die past bij de persoonlijke behoefte.”

Daar denkt de firma Vi Spring net even wat anders over. ’Als er één bed ter wereld is dat de status van icoon heeft verdiend, is het wel de Vi-Spring Herald Supreme. Wanneer je er eenmaal in hebt geslapen, is geen enkel ander bed goed genoeg’, aldus een juichende aanprijzing op de website van Vi Spring. De in Engeland gemaakte bedden behoren net als onder meer Hüstens en Swensen qua prijs tot de absolute top in beddenland. Een bed van Vi Spring is er vanaf 6000 euro; de prijs kan oplopen tot 22000 euro.

Wat maakt dit bed zo speciaal? Jolanda Buningh van ’Buningh totaalinrichting’ in Rotterdam verkoopt de bedden al jaren. Vooral het gebruik van al de natuurlijk materialen maakt het bed zo duur, zegt Buningh.

„Daarnaast gaat het bij Vi Spring om de pocketveren. Die zijn als een honingraat door elkaar gezet waardoor er geen ruimte tussen zit. Dan zitten er ook nog eens twee lagen van die veren in het matras.”

Van het duurste bed verkoopt Buningh er een stuk of tien per jaar. Alle bedden worden op bestelling met de hand gemaakt. Buningh: ,,Je kunt heel blij worden van een mooi bed. De eenvoudige modellen verkopen we aan tweeverdieners die gewoon een goed bed willen. De echt heel dure modellen gaan meestal naar vijftigers die goed verdienen. Veel mensen die een eigen bedrijf hebben, de Mercedes-rijders. Deze bedden zien er ook heel luxe uit. Er zit een prachtige afdeklaag op waar paardehaar in is verwerkt, en pure lamswol. De meest luxueuze katoen wordt gebruikt voor de afwerking van de zijkanten. Wij verkopen ook bedden van Treca de Paris. Die zijn populair omdat ze in Hotel New York staan. Soms willen mensen als ze daar geslapen hebben ook zo’n bed. Dat zijn heel mooie bedden, maar bij Vi Spring zie je gewoon dat het veel geld kost.”

Ook merken als Hüstens en Swensen gebruiken paardehaar en wol in hun bedden. Dat is comfortabel, maar hoe zit het met de huisstofmijten die zich met miljoenen in onze bedden bevinden en allergische reacties kunnen veroorzaken? De diertjes gedijen goed in een vochtige omgeving en ieder mens transpireert nu eenmaal tijdens de slaap.

„Wij raden aan om dierlijk materiaal zoveel mogelijk te vermijden omdat dat huisstofmijt aantrekt, of dat nu paardehaar, varkenshaar of wol is”, aldus Jelmer Krom, voorlichter van het Nederlandse Astmafonds. „Ik ken geen voorbeelden van dierlijk materiaal dat dat niet heeft. Latexmatrassen worden daarom aanbevolen aan mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt omdat dat een slechte voedingsbodem is voor de diertjes. En dan het liefst op een lattenboden in en gladde afneembare ombouw. In een bed met veel stof is logischerwijs nu eenmaal meer stof, dus wie daar gevoelig voor is, moet uitkijken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden