Een lastig kind was Claudia de Breij. Nu is ze op weg naar Carre om haar droom te leven.

Claudia de Breij, jong (29), gedreven en getalenteerd, is al acht jaar op pad met haar muzikale maatjes Rogier Wagenaar en Sander Geboers. Ze schuimen samen de theaters af ('Claudia Zuigt') en hebben net hun eerste cd gemaakt, 'Niet alleen'. Daarnaast is De Breij bijna elke dag te horen op 3FM ('Claudia d'r op') en om de dag te zien in 'VARA Live'. 'Niet alleen' is een echte popplaat geworden, met aandacht voor de teksten.

,,Ik wilde niet zo'n kleinkunstplaat maken'', zegt Claudia de Breij met een vies gezicht. ,,Het is pop geworden, maar je kunt alles verstaan. Daar heb ik bovenop gezeten. Geen woord mocht er wegvallen.'' Een gesprek dus aan de hand van de teksten.

Geen kus / geen bloemen / geen bezoek / Geen zon / geen kleur / geen licht

Maar wat ik nu wil / is iemand die zingt / Je bent niet alleen... (uit: 'Niet alleen')

,,Ik wilde graag een podium voor het collectief. Voor Sander, Rogier en mij. Kijk, ik schrijf alleen, ik speel uiteindelijk alleen, want ik sta mijn verhaal te vertellen, maar ik ben heel monogaam in wie er muziek maakt bij die teksten. Dat heeft veel opgeleverd. Ik heb het ook volgehouden en de teleurstellingen weg kunnen slikken, omdat ik met hen terug naar huis reed en we met zijn drieën een beetje sip zaten te kijken. Zo van: dat was niks hè, vanavond. Maar we hebben elkaar steeds weer opgejut en nu zijn zij er net zo goed dankzij mij als ik dankzij hen.''

Er is niks aan de hand / Maar laat elkaars hand toch maar los / als er zo'n groepje hangjongens staat / Kus elkaar buiten de stad / Maar niet te enthousiast op straat (uit: 'Geen Liedje')

,,Ik heb nogal een hekel aan homo's die vanaf hun coming out alleen maar hun geaardheid aan het beleven zijn. Zelf ben ik bijna beledigd als ik erop word aangesproken. Omdat ik denk: wacht even hoor, ik heb iets te vertellen en met wie ik het doe is niet relevant. Het mag ook niet schimmiger zijn dan hetero of homo. Ik ben wel eenduidig in mijn partnerkeuze: met wie ik ben, daar ben ik mee. Maar dat staat los van mijn geaardheid. Het is geleidelijk gegaan. Als kleuter had ik al een behoorlijke crush op de juf, moet ik zeggen, maar ook op Johnny, een jongetje uit de klas. En toen de film 'Dirty Dancing' een hit was, was ik smoorverliefd op Patrick Swayze èn op Jennifer Grey.''

Ze weten nog niet wat ze staat te gebeuren / Ik zie alle tranen, ik voel alle pijn / En zelfs hoe ze later om mij zullen treuren / Omdat ik niet ben wat ik had zullen zijn (uit: 'Foto')

,,In een oude portefeuille van mijn vader zat een foto van mijn ouders toen ze 20 en 17 waren en drie weken verkering hadden. Ze kijken wat verlegen, twee kinderen nog. Terwijl het nu hele nette, zelfverzekerde, volwassen vijftigers zijn. Maar mijn ouders zijn ook ooit niet mijn ouders geweest. Toen ze nog geen vermoeden hadden dat ze mij en mijn broer zouden krijgen. Ja, ze zijn trots op me. Als een hond met zeven lullen, in goed Utrechts. Ik ben een lastig kind geweest. Mijn broer was wel altijd aan het keten, maar die haalde gewoon zijn vwo in de zes jaar die ervoor staat, is meester doctorandus geworden. En ik... Ze dachten lange tijd: die moeten we tot haar veertigste onderhouden en naar een cultureel centrum heen en weer rijden. Op een gegeven moment stond ik in het Werftheater in Utrecht en toen - en dat vond ik heel groots van hem - zei mijn vader na afloop: 'Nou geloof ik er in. Want daar stond iemand op het podium en dat was niet mijn dochter'.''

Op de oneindige acht daar woon ik dan / Ik heb twee kinderen, een labrador, een man / En geen tijd om na te denken omdat ik me nooit verveel / Ik schrijf en regisseer het kleuterschooltoneel (uit: 'Nieuwbouwwijk')

,,Rogier heeft me wel eens verteld dat hij als jongetje een folder zag met elektrische gitaren en die vond hij zó mooi dat hij hem in zijn lesboek stopte en meenam naar school om er elke keer even in te kijken. Alsof het vieze plaatjes waren. Dat moet een een soort instinct zijn, de gitarist zat al in hem opgesloten. Voor mij is Theater Carré het doel, voor minder kan het niet. Al gebeurt het pas over 30 jaar.

Rapper 50 Cent heeft een album dat heet 'Get rich or die trying'. Zo voelt het voor mij ook: 'Go there or die trying'. Je moet jouw droom leven. Ik heb het daar met Rogier en Sander vaak over gehad, zeker in die tijd dat we aan het ploeteren waren. We kennen mensen die bijvoorbeeld net zo veel talent hadden als Sander om piano te spelen, maar die de keuze niet hebben gemaakt. Die dachten: conservatorium, nee, ik ga tóch bouwkunde studeren en dan doe ik het piano spelen er wel bij. Ja, dan sta je nooit 80 keer per seizoen in het theater. Talent is ook heel graag willen en durven. Gewoon durven vallen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden