Een landelijke sfeer en toch voorzieningen

'Het bekende liedje: geen financiering of ze raken hun eigen huis niet kwijt'

Amalia, Alexia en Ariane. Maximá, Beatrix, Juliana en Wilhelmina: in het Drentse Zuidwolde hebben ze flink uitgepakt. Alle woningtypes in nieuwbouwproject Koninginnehof zijn vernoemd naar dames van Oranje. Toestemming van de Rijksvoorlichtingsdienst was niet nodig, ontdekte woningcorporatie Actium toen die navraag deed.

Actium is initiatiefnemer van het plan Koninginnehof. Aan de al bestaande Wilhelminalaan, Julianalaan en Beatrixlaan in Zuidwolde werden vijftig verouderde huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor 89 nieuwe huizen en appartementen. Huur en koop en - zoals dat in moderne nieuwbouwplannen gaat - ook 26 appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Aan de Julianalaan nummer 14 staat de woning te koop die modelwoning was voor de veertien twee onder-een-kappers van het nieuwe wijkje. Het naamkaartje in de bel doet vermoeden dat hier de familie Friedland woont. Maar Friedland blijkt de naam van de leverancier van de bel. Marcel van Halteren, manager wonen van Actium, vertelt dat nummer 14 al anderhalf jaar te koop staat en dat acht van de veertien twee-onder-een kappers pas gebouwd worden als er een koper is. Ook hier is het verhaal dat de crisis roet in het eten heeft gegooid. Zeker in het begin waren er wel kijkers voor nummer 14, zegt Van Halteren. Nu is het rustig. Aan het huis of de prijs ligt het niet. "Anders zouden we wel eens een bod krijgen dat tienduizend euro lager ligt." Het is het inmiddels bekende liedje, aldus Van Halteren. "Mensen krijgen de financiering niet rond, of ze raken hun eigen huis niet kwijt."

De modelwoning is een type Juliana en is net als de Wilhelmina's en Beatrixen gebouwd met lichte stenen en grijze en zwarte accenten. Van Halteren laat het huis zien. De keuken, die uitkijkt op de straat, is al ingericht. Er zijn drie ruime slaapkamers, een badkamer met bad en een grote zolder met allerlei aansluitingen voor water en elektriciteit. Tuindeuren voeren naar een tuin op het zuiden. Opvallend detail is het nogal grote raam in het toilet beneden. Van Halteren grapt: "Dat is de Drentse openheid."

De buren van nummer 16 hechten duidelijk aan privacy. Ze hebben hun perceel al helemaal omheind met een schutting. Bewoonster Roelie Kamies vertelt dat zij en haar man beslist dit huis wilden, omdat het appartementencomplex achter hun woning op deze plek vrij laag is. Wilma Leonas woont met haar gezin op nummer 8, een huurhuis. "We stonden al heel lang bij Actium ingeschreven en mochten als eersten kiezen." De keus viel op het hoekhuis, zonder achterburen.

Vooral mensen uit de omgeving hebben belangstelling voor Koninginnehof, volgens Van Halteren. Dat lijkt te kloppen. Kamies en haar man komen uit Emmen, Leonas en haar gezin uit het Drentse dorpje Koekange. Beide vrouwen prijzen de landelijke sfeer van Zuidwolde, terwijl er toch voorzieningen zijn. Leonas had de afgelopen winter nodig om zich te settelen op de nieuwe plek. Ondertussen heeft ze kennisgemaakt met buurvrouw Kamies. Vandaag zijn de twee buurvrouwen net terug van hun wekelijkse gang naar het zwembad en drinken ze nog een kopje koffie samen.

Het Drentse Zuidwolde is vooral populair bij welgestelden
Zuidwolde is met 24.000 inwoners de grootste van de zeventien kernen van de gemeente De Wolden in Zuidwest-Drenthe.

Makelaar Pascal Hentenaar noemt Zuidwolde een tamelijk chique dorp. De plaats is populair bij welgestelden vanwege de landelijke uitstraling, het goede voorzieningenniveau en de ligging aan de A28 tussen Meppel en Hoogeveen.

Honderdelf woningen staan er op Funda momenteel te koop in Zuidwolde. Hentenaar zegt dat er dit jaar veertig woningen verkocht zijn. Vorig jaar wisselden negentig koopwoningen van eigenaar. De makelaar merkt dat de markt weer een beetje aantrekt. Dat komt volgens hem doordat huiseigenaren eindelijk snappen dat ze de vraagprijs naar beneden moeten bijstellen.

De woningen in plan Koninginnehof zijn niet in prijs gedaald. Hentenaar: "Dat komt doordat dat nieuwbouw is, helemaal volgens de laatste bouwbesluiten gebouwd."

Is volgens Actium Koninginnehof vooral een plan voor mensen uit de omgeving, de andere koophuizen trekken volgens makelaar

Hentenaar relatief veel belangstelling van westerlingen. "Veertig procent van de kopers komt uit de Randstad."

Er staan in Nederland ruim 220.000 woonhuizen te koop. Trouw bezichtigt huizen op Julianalanen overal in het land, en spreekt met de eigenaar. Vandaag, Koninginnedag, de laatste Julianalaan.

Julianalaan nummer 14, Zuidwolde. Vraagprijs: 259.500 euro v.o.n. 151 vierkante meter. Te koop sinds: oktober 2010 toen de bouw werd gestart. Het huis, voorzien van laminaatvloer, keuken en sanitair, is eind 2011 opgeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden