TaalTon den Boon

Een laffe aanval is een aanval waarbij het slachtoffer geen schijn van kans maakt

null Beeld
Beeld

Afgelopen week werd in de media met afschuw gereageerd op een groepsmishandeling in Gorinchem. Het groepsgeweld werd getypeerd als ‘laffe mishandeling’ en een ‘laffe daad’, terwijl de daders ‘laffe aanvallers’, ‘laffe jeugd’ en ‘laffe honden’ werden genoemd.

Laf betekent volgens Van Dale onder meer ‘zouteloos’ (laffe kost), ‘kinderachtig’ of ‘slap’ (een laffe verontschuldiging) en ‘niet moedig’ of ‘gedreven door angst voor gevaar’ (laffe soldaat). Met geen van deze betekenissen zijn ‘laffe aanvallers’/ ‘laffe daad’ bevredigend te interpreteren. Zo is het niet aannemelijk dat de ‘laffe daad’ werd gepleegd uit angst voor gevaar.

In feite wordt met een laffe daad bedoeld: een daad gericht tegen een zwakkere partij, ­iemand die zich niet succesvol kan verdedigen, bijvoorbeeld omdat hij ­geconfronteerd wordt met een overmacht. Die betekenis ontbreekt niet alleen in Van Dale, maar ook in het historische Woordenboek der Nederlandsche taal, hoewel in de 17de-eeuwse ­literatuur al sprake is van ‘laffe daden’.

Niet alleen het lemma laf in Van Dale verdient aanvulling, ook lafhartig (volgens het woordenboek: laf van aard, vreesachtig) is aan herziening toe, want voor een ‘lafhartige daad’ geldt hetzelfde als voor een laffe daad: het is een handeling gericht tegen iemand die geen schijn van kans maakt.

Als laf en lafhartig in het woordenboek worden aangevuld met een definitie ‘gericht tegen, zich richtend tegen een slachtoffer dat zich niet (met succes) kan verdedigen’ zijn voortaan ook combinaties als ‘laffe aanvallers/daders/honden’ en ‘lafhartige daders’ correct te interpreteren.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden