Een labrador met een neus voor publiciteit

Avond aan avond is hij het 'vaste onderbuikadres' van filerijdend Nederland. Luisteraars mogen reageren op zijn onversneden rechtse stellingen. Deze week vond een luisteraar dat camerabeelden van criminelen die zichzelf niet snel genoeg aangeven, na een week open en bloot op televisie moeten worden getoond. Ze kreeg puntig weerwoord: "Mevrouw, wat bent u genuanceerd."

Knappe jongen die oud-LPF'er Joost Eerdmans, bijgenaamd Joost 'Ongenuanceerdmans', rechts inhaalt. Het ervaren Rotterdamse PvdA-raadslid Peter van Heemst kijkt uit naar de komst van Eerdmans naar de havenstad. De Leefbaarlijsttrekker zal de links-rechtstegenstelling weer terugbrengen in het debat, denkt Van Heemst. "Eerdmans is een rechtse houwdegen, een verbale straatvechter. Ik verwacht een snoeiharde campagne, hij zal iedereen op het puntje van zijn stoel laten zitten."

Volgens Marco Pastors, de vorige lijsttrekker van Leefbaar, is Eerdmans wel rechts, maar maakt zijn charme veel goed. "Ik en mijn voorganger Pim Fortuyn waren van het gestrekte been. Joost is meer van goede discussies en zoekt daarin eerder het midden op. Al ben ik natuurlijk blij dat-ie niet links is."

Eerdmans (42), ooit tot meest welsprekende politicus verkozen, vertolkt zijn ideeën als radioman en voorzitter van het 'Burgercomité tegen onrecht'. Daarmee zet hij zich in voor minimumstraffen en de belangen van geweldsslachtoffers en nabestaanden. En dan is hij ook nog wethouder in Capelle aan den IJssel (Leefbaar Capelle).

Eerdmans' collega-wethouder Ans Hartnagel haalde hem naar de Rotterdamse buurgemeente. Met 'pijn in het hart' neemt ze straks afscheid. "Ik snap dat Leefbaar Rotterdam hem wilde hebben. Een leuke wethouder en een leuk, sociaal mens. Een binder." Ze vergelijkt Eerdmans graag met een labrador: speels en aaibaar, ook onvoorspelbaar. "Maar hij bijt niet. Alleen als hij schrikt."

Als wethouder wonen, verkeer, beheer en dierenwelzijn had hij zijn speerpunten, waar hij zich volgens Hartnagel '1000 procent' voor inzette. In deeltijd, er moest wel tijd overblijven voor mediaoptredens. Tijdens zijn wethouderschap bracht Eerdmans het aantal sociale woningen omlaag en verbreedde een cruciale weg. Wie Eerdmans' Capelse beleid op een rij zet, ziet niet alleen bikkelharde maatregelen, maar ook veel sociale.

Uiteraard wist hij de landelijke media naar Capelle te halen, toen de eerste dierenpolitie naar die gemeente kwam. Van Heemst: "Hij heeft absoluut een neus voor publiciteit. De landelijke pers zal ook Rotterdam weer weten te vinden." Daar ligt ook een valkuil denkt de PvdA'er, die Eerdmans kent van hun gezamenlijke tijd in de Tweede Kamer. "Als hij een fractie leiding moet geven zal dat tot spanning leiden. Hij is denk ik meer een solist die het saaie werk door zijn collega's laat doen. Bij Eerdmans draait veel om FC Eerdmans."

Niettemin roemt vriend en vijand het politieke instinct van Eerdmans. Hij begon ooit bij het CDA en werd gemeentesecretaris voor burgemeester Opstelten in Rotterdam. Tot Pim Fortuyn hem in 2002 polste voor een plek in de LPF. Hij hield zich verre van de machtsstrijd in die partij, en is nu als enige van die lijst nog politiek actief. Met Pastors slaagde hij er nèt niet in als EénNl een kamerzetel te bemachtigen, daarna dook hij weer op in Capelle aan den IJssel.

Is zijn terugkeer in Rotterdam een opstapje naar tòch weer een landelijk avontuur? Velen denken van wel, Pastors niet. "In Rotterdam liggen de grootste uitdagingen van het land. Die signaleren, het gesprek aangaan en oplossen, dat is topniveau. Hij kiest niet voor niets voor Rotterdam."

Eerste uitdaging: de grootste worden bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Zeventien zetels wil Leefbaar halen, evenveel als Pim Fortuyn toen hij in 2002 de Rotterdamse politiek op zijn kop zette. Het zelfvertrouwen is groot, met een 'Fortuynist' van het eerste uur aan het roer.

in het nieuws omdat ...

... hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar Leefbaar Rotterdam gaat leiden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden