Een kunstenaar brengt de reiger nóg dichterbij

REDACTIE GROEN

De allermooiste natuurboeken zijn toch die waaruit de passie spreekt. En blijven biologen en ecologen soms hangen in de technische details en Latijnse namen, kunstenaars weten die over te slaan en gaan direct over tot de lyrische beschrijving.

Een mooi voorbeeld van zo'n enthousiasmerend boek is dat van Erik van Ommen. Hij beschrijft in 'Mijn Reigerparadijs' moerasreigers, veenreigers, anatomische reigers en inktreigers die alleen bestaan in de wereld van de tekenaar, schilder en etser die Erik van Ommen is.

Gewapend met zijn schetsboek en videocamera 'jaagde' hij in Nederland, Griekenland en zelfs bij het Mauretaanse Banc d'Arguin op reigers en werkte thuis in zijn atelier zijn impressies uit. Af en toe schrijft Van Ommen, niet als deskundige maar gewoon als toeschouwer, er persoonlijke verhaaltjes bij over de vogel die hij observeert, maar ook over het metalen dak van de vogelhut waarop je na een middag zon een ei kunt bakken. Hij is moe, nat, koud, en heeft het te warm, en hij deelt al die ervaringen met de lezer.

De term 'reiger' rekt hij trouwens creatief op. Hij tekent ook grutto's, kemphanen, ooievaars, zeg maar alles wat een beetje hoge poten heeft, en pikt zelfs een enkel ijsvogeltje mee in zijn lofzang op de reiger. Niet gehinderd door enige kennis van zaken maar juist geroerd door de passie van een kunstenaar, leren de lezers in ruim honderd bladzijden meer over deze vogels dan uit een dik standaardwerk. En de tekeningen van Van Ommen brengen de reigers dichterbij dan foto's ooit zouden kunnen.

'Mijn Reigerparadijs', door Erik van Ommen. Uitg KNNV. Prijs: euro 34,95. Het boek bevat QR codes die je kunt scannen met smartphone of tablet. Je krijgt dan toegang tot de video's.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden