Een kritische blik op wat groeit en bloeit

Of het een oplossing is, weet ik niet, maar het is in ieder geval nieuw voer voor een bizarre en tegelijk vermakelijke discussie: een onderzoeker van de Universiteit Utrecht beveelt de prikpil aan voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

De wetenschapper, Hendrik Jan Bertschinger, toonde aan dat met de prikpil de omvang van ’natuurlijke’ kuddes runderen en herten binnen de perken gehouden kan worden. Collega Hans Marijnissen berichtte erover in de krant van gisteren.

Het bericht werkt onwillekeurig op de lachspieren. Maar het gaat om een serieuze zaak. Want aan het eind van de winter worden we weer geconfronteerd met grote grazers in de Oostvaarders die de hongerdood sterven. En je zult zien dat de Tweede Kamer dan opnieuw door de knieën gaat en verordonneert dat de beesten moeten worden bijgevoerd. Daarop zullen critici roepen dat dan die kuddes te groot worden voor het gebied, tenzij je een deel ervan afschiet. Waarop tegenstanders van de jacht in het geweer komen, et cetera.

Mooie discussies, want we komen er niet goed uit. Het is ook prachtig om te zien hoe kwaad onze natuurschrijver Koos Dijksterhuis zich kan maken over de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Omdat ze niet meer worden gezien als de grasmaaiers die ze moeten zijn, maar als natuur van de bovenste plank, wat ze absoluut niet zijn.

Koos neemt het op voor de vogels die door de grazers uit de Oostvaarders zijn verdreven. En hij ageert tegen een scheef, romantisch natuurbeeld.

Her en der wordt gesuggereerd dat de natuur heilig is. Moeder Natuur zou de plaats van God hebben ingenomen, en boven iedere twijfel of discussie verheven zijn. Daar lijkt het inderdaad op, soms, maar niet op de pagina’s Duurzaamheid & Natuur die wij in de krant hebben. Die pagina’s hebben we gecreëerd voor twijfel, kritiek en debat over duurzame ontwikkeling en natuur.

Zoals we op de pagina’s Religie & Filosofie geloof en levensbeschouwing onderzoeken en niets voor zeker nemen, zo onderzoeken we op Duurzaamheid & Natuur alles wat als groen, ecologisch, natuurlijk en dus goed wordt gepresenteerd. Daar is een krant tenslotte voor: de dingen in vraag stellen, zoals de Duitsers zo mooi zeggen.

Dat klinkt eenvoudig, maar het vergt creativiteit en inzet van de redactie. Een groen domein in de krant kan gemakkelijk een goednieuwsshow worden over ’alles wat groeit en bloeit, en ons altijd weer boeit’. Dat was niet de bedoeling, en dat is ook niet gebeurd.

Uiteraard wordt er op de pagina’s genoten van de natuur. En we prijzen ons gelukkig dat we iedere dag mogen meeturen door de verrekijker van Koos Dijksterhuis. Maar daarbij hebben we stevige debatten in de krant, bijvoorbeeld over Natura2000, de EU-strategie ter bescherming van natuurgebieden en biodiversiteit. Een strategie van goede bedoelingen die in Nederland dreigt uit te lopen op natuurbeheer per grasspriet. Terwijl Nederland met zijn Ecologische Hoofdstructuur het voorbeeld was voor Europa.

De komst van het nieuwe kabinet doet de debatten opleven. Het zou gemakkelijk zijn ach en wee te roepen over een kabinet van asfalt in plaats van natuur. Maar we willen de plannen serieus onderzoeken. Met die Ecologische Hoofdstructuur wil het kabinet-Rutte niet verder. Dat lijkt niet bepaald een groen besluit. Maar misschien is het juist goed om het natuurbeheer nu te heroverwegen, was vorige week het debat in de krant.

Over twee weken komt de commissie-Gabor met de evaluatie van het beheer in de Oostvaardersplassen. Die kwestie, én ook het lot van de prikpil, ligt dan in handen van een nieuw bewindspersoon: de minister van economie, landbouw en innovatie, Maxime Verhagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden