Een koud weekeinde

Fronten verzamelt u! Nederland leek gisteren op, wat in de meteorologie een frontenkerkhof heet. Boven het zuiden bevond zich een warmtefront, dat de overgang markeerde naar zeer zachte luchtmassa's boven België en Frankrijk, over het midden lag een uitgeblust front en over het noordoosten trok een uitloper (verzwakte buienlijn) van een depressie boven Zuid-Zweden. De systemen hadden één ding gemeen: weinig activiteit. De aangekondigde nattigheid bleef dan ook beperkt tot wat lokaal gemiezer. Gistermiddag zowaar op veel plaatsen een flets schijnende zon: in het Waddengebied werd het in drogere luchtmassa's zelfs vrij zonnig. Wel ging overal de wind uit richtingen tussen noordoost en oost waaien. De temperaturen liepen halverwege de middag uiteen van circa 6° op een zonnig Terschelling tot 12° in Maastricht en omgeving.

Het dikker worden van de koude luchtlaag (gisternacht ~32,2° in het Noorse Kautokeino) en een frontale storing, die net over Zuid-Nederland of België naar het oosten trekt, doen vandaag de regenkansen wel stijgen. Verder wordt het op de meeste plaatsen niet warmer dan 6-7° (Zuid-Limburg uitgezonderd) en met een matige, aan de kust en op het IJsselmeer nu en dan krachtige noordoostenwind doet het onaangenaam aan. In het noorden bestaat vanavond een kleine kans op (smeltende) sneeuw.

Op zondag nemen de neerslagkansen af. Of het met name in het zuiden en oosten overal droog blijft, is echter twijfelachtig. In het noorden kan hier en daar een winters getinte bui de kop opsteken. Daar en in het westen komt echter zo nu en dan ook de zon tevoorschijn. De wind waait opnieuw uit richtingen tussen noord en oost en de temperatuur komt uit op maximaal 6 tot 8°.

De bescheiden weersverbetering heeft te maken met het zich versterken van een tot boven de Noordzeeregio reikende uitloper van het Groenlandse hogedrukgebied. In de visie van het Duitse atmosfeermodel lijkt de hogedrukuitloper Nederland ook op maandag van storingen te vrijwaren. In de nacht en ochtend kan het dan in opklaringsgebieden licht vriezen. De overige modellen zijn sceptischer. Zij laten alweer een volgende storing tot onze omgeving doordringen.

Later in de week, met de lente op de kalender, gaat een omvangrijke oceaandepressie een nieuwe, serieuze poging doen het kwik flink op te krikken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden