Een kortere werkweek is beter voor de economie en spaart het milieu

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

En is ook nog beter voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van werknemers. Een gemiddelde werkweek die niet uit 40, maar uit 30 uur bestaat verbetert het milieu, de gezondheid van werknemers en stimuleert de economie. Dat zeggen onderzoekers van de Britse denktank New Economics Foundation in het boek Time on Our Side.

360 magazine

Volgens de 18 economen die aan het boek hebben meegewerktzorgen te lange werkweken voor milieuvervuiling, stress en verstoorde gezinsrelaties en vriendschappen. De onderzoekers wijzen erop dat er geen relatie bestaat tussen economische voorspoed en de lengte van de werkweek. In Groot-Brittannië wordt doorgaans lang gewerkt, maar het land staat er economisch niet beter voor dan bijvoorbeeld Nederland of Duitsland, waar een kortere werkweek en deeltijdbanen geaccepteerd zijn.

Wie minder werkt, verdient minder en zal dus ook minder consumeren. Afname van de vraag naar goederen leidt tot een afname van vervuilende productiemethoden. Minder werken leidt ook tot minder reizen tussen werkplek en huis. Ook dat is goed voor het milieu.

Ook voor de gezondheid is een kortere werkweek goed. In Groot-Brittannië is 25 procent van het ziekteverzuim te wijten aan problemen op het werk en stress. Minder werken zal leiden tot een afname van stress en andere gezondheidsklachten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden