Een kopje koffie met een waarzegster erbij

Zuid-Koreanen trekken massaal naar helderzienden voor carrièreadvies

Wat zal het nieuwe jaar brengen? Waarzeggers hebben het momenteel extra druk met het beantwoorden van de vraag die vele Zuid-Koreanen slapeloze nachten bezorgt. Moet ik verder studeren of toch werken? En wanneer vind ik de ware? Gisteren ging het Koreaanse en Chinese nieuwe jaar van start: het jaar van de slang.

"Het wordt cursussen volgen", zegt de 22-jarige Hong Kyeong-mi die net tarotkaarten heeft laten leggen in een café. Want behalve bij de waarzeggers thuis of in tentjes zijn er ook waarzeggercafés. Naast koffie en thee staan er ook diverse paranormale lezingen op het menu. "Hij had precies door hoe mijn karakter in elkaar steekt en raadde me aan naar school te gaan in plaats van zelfstandig te studeren. Dat ga ik dus ook doen."

Een tafel verderop kijken Lee Min-kyeong (23) en haar vriend Lee Jae-hyeon (25) wat beteuterd. "Het wordt voor ons een moeilijk jaar", zegt het stel nadat het zich liet adviseren door een waarzegger. Die blijkt niet altijd alleen maar goed nieuws te brengen.

Zuid-Korea is een van de meest technisch geavanceerde landen ter wereld, met de hoogstopgeleide bevolking, en toch zijn talloze oude sjamanistische tradities nog springlevend. Verhuisbedrijven draaien bijvoorbeeld overuren op die paar dagen in de maand dat de huisgeesten niet actief zijn.

In Seoul stonden in 2011 2425 zaken geregistreerd met 2644 waarzeggers. In een uitgaansbuurt vlakbij een grote universiteit zijn deze bijzonder populair: jongeren gaan er massaal naartoe. In café 'De Leuke Beeldhouwer' bijvoorbeeld, kan via een sjamaan met de geestenwereld worden gecommuniceerd over verleden, heden en toekomst. Maar ook de westerse tarotkaarten zijn er populair, zelfs in digitale vorm. Huwelijksplannen, babynamen, naamsveranderingen - de waarzegger weet raad.

"De banenmarkt zit momenteel erg in het slop. Veel mensen zijn bezorgd over hun toekomst", verklaart café-eigenaar Yoo San-jun de populariteit van zijn lokaliteit onder jongeren. Dat begint al vroeg: de zestienjarige Jong Yu-jin is net over naar de vierde klas van de middelbare school, maar maakt zich toch al zorgen over haar carrière. "Ik wil meer zekerheid over welke richting het beste voor mij is, zodat ik makkelijker een studiekeuze kan maken."

Het zijn niet alleen de jongeren die met keuzestress kampen. Yoo ziet ook steeds vaker dokters en advocaten komen.

"Vroeger was de waarzeggerij niet voor de elite. Maar een lezing neemt voor veel mensen onzekerheid over moeilijke keuzes weg. Je kan het een beetje zien als therapie."

Of het tot een moeilijk jaar veroordeelde jonge stel Lee Min-kyeong en Lee Jae-hyeon daadwerkelijk therapeutische steun ondervinden aan de relatieadviezen van de waarzegger, is vooralsnog onduidelijk. "De helft is heel geloofwaardig. De andere helft niet. Maar dat geeft niet; we zijn gekomen uit nieuwsgierigheid. We doen het voor de lol."

'Je kunt het zien als therapie'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden