Een kopie kost niks meer

Niet alleen Piet Mondriaan is precies zeventig jaar dood. Dat geldt voor nog vier beroemde kunstenaars. Afbeeldingen van hun werk zijn daarom vanaf nu rechtenvrij te publiceren.

TEKST SANDRA KOOKE

Aristide Maillol (1861-1944)

We kennen hem van zijn beelden, maar Aristide Maillol werd eerst bewonderd om zijn ontwerpen voor wandtapijten. Een oogziekte deed hem kiezen voor de beeldhouwkunst.

Talloze vrouwfiguren gaf hij weer in terracotta, hout, klei of brons. Hoe massief ze soms ook zijn, de lijven ogen altijd soepel en beweeglijk.

undefined

Wassily Kandinsky (1866-1944)

is met Mondriaan en Malevich de grondlegger van de abstracte kunst. De in Rusland geboren (Moskou) en opgegroeide (Odessa) kunstenaar ging pas op zijn dertigste schilderen, na een studie economie en rechten. Later woonde en werkte hij in Duitsland en Frankrijk. Hij hanteerde een zelfbedachte 'klankkleurtheorie'. Volgens hem hebben klank en kleur grote invloed op de psyche van de mens.

undefined

Edvard Munch (1863-1944)

De Noorse schilder Edvard Munch is het meest bekend door zijn verschillende versies van 'De Schreeuw'. Maar hij maakte tienduizenden etsen en schilderijen. Altijd zijn woede en wanhoop in zijn werk te lezen. Die gaf hij voor zijn tijd ongekend expressief weer.

undefined

Felix Nussbaum (1904-1944)

was een joodse kunstenaar in Duitsland, die aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen liet zien wat er vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog met de joden in nazi-Duitsland gebeurde. Hij stierf in Auschwitz. Volgens het Felix Nussbaum Haus in Osnabrück, dat zijn nalatenschap beheert, documenteerde hij de Holocaust met zijn kunst.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden