Een koninklijk bedrijf met een duistere toekomst

Historie

Imtech kent verschillende stamvaders. Het begon bij zeekapitein Jan Jacob van Rietschoten, die in 1860 als een van de eersten in Europa stoom gebruikte voor het laden en lossen van schepen in de Rotterdamse haven. Een andere stamvader is Rudolph Otto Meyer die met zijn bedrijf de warmtekrachtkoppeling ontwierp. De moderne geschiedenis van het bedrijf begint in 1993. Het concern heette toen Internatio-Müller. De 35 technische ondernemingen van het concern gingen intensief samenwerken. Vandaar de Imtech, waarbij de letters I en M herinneren aan Internatio-Müller.

Internationaal

Imtech is te vinden in meer dan dertig landen. Nederland, Duitsland, Spanje, Zweden, Groot-Brittannië en België zijn de belangrijkste markten. In 2011 kreeg het technische dienstverleningsbedrijf het predikaat koninklijk. De naam 'Royal Imtech' deed de deuren in het buitenland nog makkelijker openen. Met allerlei overnames maakte het concern een enorme groeispurt totdat het internationaal zo'n 21.000 klanten had, waarvan 3000 in Nederland. Dat zijn allemaal bedrijven, geen consumenten. Daarom ook is Imtech een relatief onbekende naam.

Grote projecten

Imtech is overal aanwezig. Het bouwt mee aan de gevangenis in Zaanstad, aan de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, het gerechtsgebouw in Breda, een zwembad in Lisse en het IJsselland Ziekenhuis.

Imtech doet ook onderhoud bij diverse musea, zoals het Openluchtmuseum in Arnhem en het Kröller-Müller Museum. Müller is overigens de man van Internatio-Müller, waaruit Imtech voortkomt.

Voor een project van Friesland Campina verzorgt Imtech de verlichting, klimaatinstallaties, koeltechniek en toegangstechniek.

Het grootse project zou de ICT, beveiliging en energieopwekking zijn voor een nieuw pretpark in Polen. Het draaide uit op een fiasco.

De cijfers

Imtech haalde vorig jaar een omzet van 3,89 miljard euro. Dat is fors minder dan in 2012, toen het bedrijf nog voor 5,33 miljard verkocht. Dat was wel het jaar waarin Imtech voor het eerst met verlies draaide; een min van 226,3 miljoen euro. In 2013 steeg het verlies naar 696 miljoen euro. Ook vorig jaar bleef Imtech verlies draaien; 559 miljoen euro.

Medewerkers:

Imtech heeft wereldwijd 22.000 medewerkers in dienst. In Nederland is Imtech goed voor ongeveer 4000 banen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden