Een koning voor bejaarden

'Je zegt alle juiste dingen'. Deze zin komt regelrecht uit een van de vele romantische zwijmelfilms uit Hollywood. Waarschijnlijk was het juist ook deze zin die het Vaderlandse koningshuis inspireerde om de Nederlandse media een glimp te tonen van 'onze' aanstaande koning.

BUD WICHERS

Het decor waarin het interview zich afspeelde, had ook veel weg van het bovengenoemde genre films. Minder romantisch was alleen het tijdstip waarop het interview werd uitgezonden deze week. Hiermee bedoel ik dat het nog maar amper een week na de begrafenis van de Queen of hearts is. Gepland is gepland, en de dood van een prinses kan daar niets aan veranderen, is de kille redenering van de Rijks Voorlichtingsdienst, de praatpaal van het Huis van Oranje.

Terwijl Engeland zich volop zorgen maakt over de toekomst van haar monarchie, mag nu ook Nederland zich nog eens flink achter de oren krabben. De onzekerheid waarmee de prins donderdag op de beeldbuis verscheen, geeft ook ons land er een nieuwe kopzorg bij. Van de prins die we uit de boulevard-bladen kennen, bleef in het overgeregisseerde gesprek weinig over. Geen spontane uitspattingen, in plaats daarvan kregen we muffe en voorgekauwde antwoorden van de RVD voorgeschoteld. Hierbij dan ook drie hoeraatjes voor de pr-jongens van de Rijks Voorlichtingsdienst, die politiek gezien een prachtig script hebben geschreven waar de filmindustrie jaloers op kan zijn. Ze hebben de ware essentie van die bekende Hollywood-zin begrepen. Want ja, voor de oude generatie was het letterlijk smullen geblazen. Ze hebben er vast zoveel chips bij gegeten, dat ze nu met z'n allen naar Marco Borsato kunnen.

Trouw niet voor je veertig bent, en een koning die gelooft in God. Als klap op de vuurpijl kondigde prins Willem-Alexander ook nog eens aan dat hij graag in de voetsporen van zijn grootmoeder wil treden.

De onthullingen over Emily bleven echter uit, laat staan de verwachte huwelijksaankondiging. De arrogantie waarmee de prins zijn antwoorden gaf, waren op het irritante af, evenals de manier waarop Witteman weer zijn 'onderdanige' vragen stelde.

Natuurlijk konden we ook niet ontkomen aan de kwestie persbeleid in Nederland. En dat de prins het zo vervelend vond dat hij zo af en toe twee rechercheurs met zich mee moet nemen. Het ergste vond hij nog wel dat vader en zoon Smulders afwisselend even door de ramen keken met een fototoestel. De prins zou zeker suïcidaal geworden zijn als hij in het Britse koningshuis was opgegroeid. Het poldermodel kon natuurlijk ook niet aan de discussie ontkomen, evenmin als de bijzondere interesse van de prins voor water. Het viel me nog mee dat de RVD niet een minuut of vijf had ingeruimd voor Volendamse molens en de Markense klompendans. Opmerkelijk was dat als de prins zijn RVD-tekst even kwijt was, hij dat met een grapje oploste. Witteman slikte dit allemaal maar als zoete koek. De journalist die bekendstaat als een bekwame vakman, liet zich vele malen om de koninklijke tuin leiden. Concluderend was het een interview waarin veel gezegd is en weinig verteld. Voorlopig kunnen we blij zijn dat 'Willem de Vierde' nog lang geen koning is. Ik zal dan ook met Prinsjesdag uit volle borst zingen: 'Oranje boven, oranje boven. Leve de koningin.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden