Een komedie om bij in slaap te vallen

Theater


Zoals het u bevalt/As you like it


Maatschappij Discordia


**


Als toneelspelers aan het eind van hun première in een slechts half gevuld piepklein zaaltje aan elkaar vragen: 'zullen we dan nu applaus halen of meteen de drank serveren?', doet dat vermoeden dat ze zelf ook niet zo tevreden zijn met de voorstelling.


Maatschappij Discordia is het oudste toneelspelerscollectief van ons land en staat bekend om zijn zorgvuldige tekstanalyse en zijn transparante, zoekende, zichzelf steeds corrigerende speelstijl. Een voorstelling is nooit af en geen enkele avond is hetzelfde. Ze presenteren nu Shakespeares komedie 'As you like it; (Zoals het u bevalt) als een gezamenlijk tekst- en betekenisonderzoek. Helaas doen ze dit zo traag en aarzelend dat mensen in het publiek in slaap vallen of weglopen. Er is kortom iets grondig misgegaan.


Jan Joris Lamers, Annette Kouwenhoven, Miranda Prein en Maureen Teeuwen staan in een decor nog minimaler dan bij Discordia gebruikelijk. Dat is ongetwijfeld mede veroorzaakt door de brand die afgelopen december hun decoropslag volledig in de as legde - een enorm verlies omdat deze groep z'n decors hergebruikt en daarmee aan geschiedschrijving doet. Het gezelschap staat bovendien zwaar onder financiële druk na het wegvallen van belangrijke subsidies.


Op een kleed van jute zakken, gezeten of staand aan een oude ronde tafel, gekleed in zware rouwzwarte jassen, zoeken de spelers naar de betekenis onder de oppervlakte van As you like it. Dat doen ze door bedachtzaam een reeks sleutelscènes tegen het licht te houden, van alle kanten te bekijken en de betekenis van de woorden van de grote bard te onderzoeken.


Vaak corrigeren ze elkaar: 'het gaat niet om wat je doet, het gaat om de woorden.' Waarna deze lijfspreuk weer soepel wordt versneden met de theatertekst: 'jouw woorden zijn veel te kostbaar om zomaar weg te smijten, gooi ze maar naar mij.'


Zo ontstaat er een bijna ontheatraal fragmentarisch geheel waarin - net zoals in het oorspronkelijke stuk - het plot er niet zoveel toe doet. Het is een moeizaam geheel en de paar momenten van voorzichtige lichtvoetigheid, een liedje of dansje, worden bijna schaamtevol snel weer ingeslikt. Shakespeares boodschap, concluderen ze na veel aarzelen en hakkelen, is dat je altijd kunt veranderen als je dat wilt, op elk moment dat je wilt. Hopelijk grijpt het collectief dit inzicht aan om zelf een drastische verandering in te zetten en zichzelf opnieuw uit te vinden.


www.discordia.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden