Een koffietafelboek waar je ook gewoon uit kunt koken

Zilt zoet Zeeland

Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe & Tanja van den Berge

Uitgeverij Fontaine, euro39,95

***

Halverwege februari was ik een paar dagen in Zeeland. Weidse landschappen, uitgestorven dorpjes en nergens een viskraam aan het strand te vinden om een lekker gebakken scholletje te eten. Kortom, in de winter is deze provincie een oase van rust. In de zomer is het tegenovergesteld: enorme massa's mensen bevolken dan de stranden en bezetten de vele terrassen die er dan ineens wel overal zijn.

Het meest vergrijsde stuk van Nederland, las ik deze week in de krant, is Zeeuws-Vlaanderen. Opmerkelijk, want niet alleen de stranden en mooie dorpen en steden in Zeeland maken de provincie zeer de moeite waard, ook op culinair gebied is Zeeland voor ons land van grote betekenis.

Denk maar even mee: kreeften, oesters, zeewieren, aardappelen, bolussen om maar wat te noemen en natuurlijk mosselen, hoewel daar nu hier en daar sporen van het natuurlijke gif tetrodotoxine in worden gevonden. De mosselen die bij ons in de handel terechtkomen worden daar echter nauwkeurig op onderzocht, dus ga niet zelf mosselen rapen, maar koop ze in de winkel.

Drie doorgewinterde dames uit de kookboekenbranche hebben nu een boek gemaakt over al het moois dat Zeeland ons te bieden heeft. Het boek begint met scheermessen, en dan heb je mij. Ik ben dol op scheermessen, en als ze dan ook nog eens een van mijn culinaire helden, D.P. Arkenbout van restaurant De Vluchthaven in Bruinisse aan het woord laten, ben ik helemaal verkocht. Bij deze Zeeuwse Viking at ik ooit scheermessen ingelegd met rode ui en peterselie. Wat een feest.

In 'Zilt zoet Zeeland' staan veel verhalen over producenten, koks, ingrediënten en bijzondere culinaire adressen. Daartussendoor zijn de recepten te vinden waarin Zeeuwse ingrediënten zijn verwerkt. Natuurlijk veel klassiekers, maar ook veel recepten met een moderne twist: aardbeien-tomatensalade met zeekraal; zeekat in tomatensaus en eigen inkt, en duindoorn-vanille-ijs bijvoorbeeld.

De inhoudsopgave is een weergave van wat er op alle pagina's staat, geen alfabetisch register. Ik dacht echt dat alleen de Belgen dat deden; vooral voor een kookboek is het erg onhandig, daarin wil je toch een alfabetisch overzicht van waar de recepten te vinden zijn.

Er staan heel veel foto's in het boek; gerechten, Zeeuwen en landschappen, alles komt aan bod. Al met al een mooi overzicht van wat het rijke Zeeuwse landschap ons op culinair gebied te bieden heeft. Hoewel het neigt naar een koffietafelboek om in te bladeren, kijken en lezen, valt er ook uit te koken. Voor de benodigde ingrediënten hoeven we niet per se af te reizen naar Zeeland. Die zijn ook in de rest van Nederland te koop.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden