Smaak van de chefAli al-Jaberi
Een koffiebar zonder fratsen, waar de hummus niet hip bedoeld is
Ali al-Jaberi (38) opende koffiebar Mosqat in Rotterdam, waar je kunt ontbijten en lunchen met Midden-Oosterse gerechten.
Wat kunnen we verwachten?
‘Specialty koffie en huisgemaakte falafel. Wij verkopen koffie van Lot61, een branderij met verantwoorde koffie in Amsterdam. Onze bonen zijn nooit ouder dan vier weken, daarna sturen we ze naar een collega-café dat veel groter is – zo gooien we nooit wat weg, maar kunnen we wel super vers garanderen.
“Je kunt bij ons ontbijten, brunchen en lunchen met gerechten uit de Midden-Oosterse keuken. Bijna alles is vegan. Veel mensen kennen hummus en falafel als streetfood en fastfood, maar wij willen terug naar de huisgemaakte variant. Ik denk dat mensen die van verantwoorde koffie houden, ook fan zijn van dit soort met zorg gemaakte gerechten.”
Waarin verschilt die huisgemaakte variant van de streetfoodvariant?
“Onze variant is zo puur en simpel als mogelijk, maar wel tot in perfectie uitgevoerd. Bij hummus zie je vaak dat-ie te zuur is, omdat hij dan langer houdbaar is. De structuur is soms te dik, of juist te dun. Vaak wordt er ook een hoop geëxperimenteerd: roze hummus omdat er biet in zit. Ziet er leuk uit hoor, maar is het nou lekker? Of hummus op desembrood. Dat hoort helemaal niet! Wij doen niet aan al die fratsen. Het recept is extreem simpel: kikkererwten, tahini, een beetje limoen, zout en water. Zijdezacht, het is geen saus, het is een dip.
“Hetzelfde geldt voor onze falafel. Kikkererwten, komijn, gedroogde koriander en zout – that’s it. Een klein deukje in het midden zodat hij extra crunchy wordt. Je krijgt ze bij ons onmiddellijk, niet pas nadat ze al een kwartier uit het vet zijn. We bakken elke dag verse pita’s met meel uit Zeeland, gemalen door de windmolens in Schiedam. Er komt een lichte yoghurt-tahinisaus bij met een heel klein beetje knoflook en wat pickles. Bij de streetfoodvariant wordt vaak van alles in het broodje gestopt, waardoor je nauwelijks nog doorhebt wat je proeft; bij ons proef je alles afzonderlijk.”
Hebben jullie ook andere gerechten?
“Jazeker, er zijn een aantal gerechten die ongeveer van dezelfde ingrediënten worden gemaakt, en wat minder bekend zijn. Zo hebben we fateh: een gerecht van hele kikkererwten, yogurt-tahini, granaatappel, amandelen en heel goede olijfolie.
“Ook hebben we kobbeh, dat is een omhulsel van bulgur. Traditioneel gevuld met gehakt, maar wij doen er spinazie, walnoten, koriander en peterselie in.
“Als dessert hebben we muhallebi, pudding op basis van biologische melk met kardemom en pistache. En zardeh: zoete rijst met saffraan en amandelen. Maar we hebben ook gewoon bananenbrood en cheesecake, want we zijn per slot van rekening een koffiebar.”
Wat kost het?
Een lunchgerecht kost rond 12 euro.