Een koe in de wei, dat is pas duurzaam

RUUD TOMBROCK en DIRECTEUR AFDELING NEDERLAND VAN DIERENBESCHERMINGSORGANISATIE WSPA

Zuivelbedrijf FrieslandCampina kiest voor 'weidemelk': boeren die hun koeien buiten laten grazen, krijgen een extra vergoeding. Het bedrijf stimuleert weidegang enkel vanuit de gedachte dat de consument hierom vraagt. Dat is jammer, want een koe in de wei is niet alleen een aangenaam beeld maar ook duurzaam.

In het artikel 'Voor halve cent gaat koe de wei weer in' (Economie, 15 maart) wordt door FrieslandCampina en de zuivelspecialist Kasper Hettinga de suggestie gewekt dat duurzaamheid alleen draait om het terugdringen van broeikasgassen. Dat is een zeer beperkte opvatting van duurzaamheid en niet de eerste keer dat zo'n begrensde blik de kop opsteekt. Eerder al hanteerde Aalt Dijkhuizen, in zijn inmiddels beroemde pleidooi voor de intensieve landbouw, een dergelijke beperkte definitie (Trouw, 3 september 2012).

Dierenwelzijn is net zo goed onderdeel van duurzaamheid, net als biodiversiteit, bodemkwaliteit en nog veel meer aspecten dat zijn.

Het allerbelangrijkste waar FrieslandCampina wat betreft weidegang aan voorbijgaat, is dat de wei ook voor de koe en haar omgeving vele voordelen biedt. Voor een koe is de wei een vereiste om zich natuurlijk te kunnen gedragen. Zij kan er grazen. Weidegang heeft ook een positieve uitwerking op de meest voorkomende gezondheidsproblemen waar melkkoeien onder lijden, zoals vooral uierontstekingen en klauw- en pootaandoeningen.

De koe in de wei impliceert bovendien, of zou dat in ieder geval moeten impliceren, dat er rassen worden gebruikt die niet al te zeer zijn doorgefokt om extreem hoge hoeveelheden melk te produceren. En ja, zoals Hettinga in het artikel al aangeeft, een koe levert daardoor wellicht wat minder melk. Maar is dat erg?

We mogen absoluut blij zijn met een zuivelbedrijf als FrieslandCampina. Het zet immers weidegang in zijn bedrijfsvoering en marketing centraal. Hierdoor draagt het bij aan bewustwording bij consumenten.

Maar het is tegelijkertijd teleurstellend dat een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld, nota bene een coöperatie van melkveehouders, dierenwelzijn niet als uitgangspunt neemt om koeien in de wei te stimuleren. Helemaal als je bedenkt dat het uiteindelijk de koeien zijn die zorgen voor brood op de plank.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden