Een knuppel en een hoenderhok

PVV-leider Geert Wilders schudt handen op de Loosduinse Markt. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders schudt handen op de Loosduinse Markt.Beeld anp

Daags voor de verkiezingen heeft PVV-leider Geert Wilders een snel escalerende woordenstrijd veroorzaakt. Zelfs premier Rutte, die in zijn wekelijkse persconferentie altijd weigert in te gaan op uitspraken van afzonderlijke Kamerleden, reageerde op Wilders' uitgesproken wens voor minder Marokkanen in Nederland.

Karen Zandbergen en Perdiep Ramesar

De uitspraken van de PVV-leider lokten reactie op reactie uit: PvdA-bestuurder Fouad Sidali vergeleek Wilders met Hitler. Wilders dreigde met een rechtsgang, Sidali nam de vergelijking terug, Wilders stelde dat Sidali het beste naar Marokko kan verhuizen.

Vervolgens liet minister Timmermans weten dat de PVV-leider ervan geniet om mensen op de ziel te trappen, en noemde Wilders Timmermans een zieke minister. Dan was daar nog minister Asscher die stelt dat als mensen dit soort uitspraken niet willen, ze een andere partij kunnen kiezen. Waarop Wilders klaagt dat het kabinet een stemadvies geeft.

Wilders is deze week een gevoelige grens overgegaan. Hij richt zich niet langer tegen de islam als religie, hij heeft het ineens over 'Marokkanen'.

Vooral PvdA'ers gingen verbaal op de vuist met Wilders. Rutte deed een bescheiden duit in het zakje. Hij zei na de ministerraad dat "het niet werkt om een hele groep over één kam te scheren. Door een hele gemeenschap weg te zetten, zeg je niet: ik wil de problemen oplossen."

null Beeld Fouad Sidali
Beeld Fouad Sidali

PVV-aanhangers in Loosduinen: 'Ik heb toch wel het recht om te zeggen dat ze mijn Den Haag vergallen?'
PVV-voorman Wilders zei op de Loosduinse Markt in Den Haag dat de burgers van alles minder willen, maar ook minder Marokkanen. Hij zegt dat de Marokkanen er in de statistieken niet goed van af komen, zoals op het gebied van criminaliteit. Dat er vooral problemen zijn met deze groep, leeft ook bij een aantal Loosduiners.

"Je hoeft hier alleen maar in de tram te zitten en je ziet al wat voor rotzooi er van die groep komt. Ze zijn luidruchtig, laten hun rotzooi achter, vernielen en intimideren medereizigers. Van die groep hebben we nu eenmaal het meeste overlast, daar kan ik niet omheen", zegt Henk Binsberger (55).

Frits Pentz (43) geeft Wilders 'groot gelijk' wat de Marokkaanse Nederlanders betreft. "Marokkaanse Nederlanders? Zij hebben misschien een paspoort, maar ze zijn geen echte Nederlanders. Ze passen zich niet aan aan onze normen en waarden. Ze verzieken deze samenleving alleen."

Op de vraag of hij nu niet racistisch is en een hele groep over één kam scheert, zegt hij: "De Nederlanders waren hier eerder, ze nemen mijn stad over op een slechte manier. Ik heb toch wel het recht om te zeggen dat ze mijn Den Haag vergallen?"

Na even doorpraten vertelt Pentz wat zijn probleem met Marokkanen is. "Ik heb een aantal jaren een zaakje gehad. Ik ben daar een paar keer overvallen door Marokkanen. Mijn dochter werd voor de zaak lastiggevallen. Ze waren zo brutaal om na de overval, nadat ze hun niets voorstellende straf hadden uitgezeten, gewoon met een brede glimlach terug te komen en me even te komen vertellen dat ik ze er niet onder had gekregen. Ik sidder nog steeds bij de gedachte. Ik besef dat ik andere Marokkanen die het hier goed doen ook beledig, maar dat doet niets af aan wat mij is overkomen. Ik weet het, de goeden kunnen er niets aan doen, maar ik weet wat ik heb doorstaan."

Solidariteit met medebewoners is wat Anna Verduinen (36) belangrijk vindt en dat mist ze sinds Den Haag is gaan 'verkleuren'. "Ik heb zelf de komst van allochtonen nauwelijks meegemaakt, maar ik hoor de verhalen van mijn ouders. Het contact met buren is weg. De witten praten met de witten en de zwarten met de zwarten. Zij zijn hier gekomen, zij moeten de stap richting de oude bewoners maken."

Marokkaanse Nederlanders in de Schilderswijk: 'Hij heeft altijd de pik op ons. Dat knieschot had hij ook bedacht.'
Het mag duidelijk zijn: in de Schilderswijk in Den Haag is PVV-leider Geert Wilders niet populair. De moslimmeerderheid daar hekelde hem al eerder vanwege zijn anti-islamitische uitspraken. Maar nu gaat Wilders verder: er mogen wel wat minder Marokkanen in Den Haag zijn.

De Marokkaanse Nederlander Khalid Benzaour (23), die voor zijn moeder boodschappen doet op de Haagse Markt: "Geert Wilders is gewoon een racist. Hij zegt eigenlijk dat er wel wat minder van mijn soort mensen hier in Nederland mogen zijn. Hij heeft het over Marokkaanse uitkeringstrekkers en criminelen. Wij zijn slecht, vindt hij. Maar neem mij nou. Ik doe een economische hbo-opleiding, werk daarnaast bij een administratiekantoortje. Ik ben geen radicaal, geen crimineel en ik werk en studeer hard voor mijn toekomst. Nee, hij bedoelt types als ik vast niet, maar hij heeft het wel over Marokkanen. Ik ben ook een Marokkaan. Hij raakt mij met zijn opmerkingen. Ik probeer tenminste een bijdrage te leveren. Wat draagt hij bij?"

Wilders staat bekend om zijn uitspraken die snel de media halen, maar die betreffen toch alleen de islam? Salima Khaich (19), die op de tram wacht die haar naar haar werk in een verpleeghuis brengt: "Dat is onzin. Die blonde kuif heeft altijd al de pik op ons. Hij wilde ook dat straattuig een knieschot zou krijgen. Hij bedoelde niet de white trash, nee, hij bedoelde ons, Marokkanen. Alsof wij alleen problemen geven. Waarom zijn wij altijd het doelwit? Zodra er iets misgaat, heeft iedereen het over ons. Het lijkt wel alsof wij de enigen zijn op deze aarde. Ze vergeten voor het gemak even de kampers, de hooligans en de skinheads. Ja, daar hoeft Wilders niets over te zeggen. Die stemmen op hem. Hierover heb ik les gehad bij geschiedenis. Hitler begon ook na verkiezingen."

Oudere Marokkanen zijn wat milder in hun reacties. Ahmed Saleem (61) in een koffiehuis aan de Hobbemastraat: "Laat maar praten. We willen geen problemen. En, ja, het klopt, er zijn problemen met onze jongeren. Maar wegsturen helpt niet. Wilders vergeet wat voor problemen dat weer gaat veroorzaken. Families zullen verscheurd raken. Mensen zullen nog bozer worden en zich afreageren. We moeten niet reageren op die Wilders. Hoe meer we zeggen, hoe meer aandacht hij krijgt, hoe erger het wordt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden