Een knipoog naar de Tien Geboden

Geloven met humor? De protestantse projectgroep 'Licht & Zinnig' organiseert vanavond een komedieworkshop over de Tien Geboden. Linda Ottevanger (24) van 'Licht & Zinnig' vertelt waarom het allemaal wel wat luchtiger mag.

1 Wordt er te weinig gelachen in de kerk?
"Ja, het mag van mij wel wat minder ernstig. In de Bijbel staan immers ook veel humoristische verhalen. Neem het verhaal van de toren van Babel, dat is volgens mij met een knipoog geschreven. De mens die denkt dat hij zomaar tot in de hemel kan reiken, dat vind ik grappig."

2 Wat gaat er vanavond precies gebeuren?
"We hebben een komediedocente uitgenodigd in de Muiderkerk in Amsterdam. In een workshop gaan we typetjes ontwerpen aan de hand van de Tien Geboden: voor elk gebod één. Bij het gebod dat je op de zevende dag niet mag werken kan je bijvoorbeeld denken aan een man die dit gebod overdrijft: hij wil het zo graag goed doen dat hij al vanaf donderdag niks meer uitvoert. Het gebod 'gij zult geen andere goden voor uw aangezicht hebben' wordt uitgebeeld door twee tuttige vrouwen die alleen met uiterlijk en roem bezig zijn. Door de verschillende typetjes uit te vergroten en ze elkaar te laten ontmoeten, proberen we de Tien Geboden in een grappig jasje te steken. We nemen de geboden eigenlijk een beetje op de hak."

3 Hoe kwamen jullie op dit idee om dit te organiseren?
"Bij 'Licht & Zinnig' zijn we al een tijdje met dit thema bezig. Op een avond hebben we de traditionele Tien Geboden herschreven. We vonden humor zo waardevol dat we er een aparte leefregel van hebben gemaakt. Vanavond brengen we deze in de praktijk. Zo hopen we mensen aan te trekken die normaal niet naar de kerk gaan, maar die wel behoefte hebben aan zingeving en levensbeschouwing."

4 Is dit niet de zoveelste halfslachtige poging om een zinkend schip te redden?
"Ik denk inderdaad dat de kerk een zinkend schip is, dat waarschijnlijk zal verdwijnen. Maar ik verwacht ook dat er groepen zoals de onze overblijven. We merken dat er behoefte is om in andere vormen met het geloof bezig te gaan. Onze bijeenkomsten worden massaal bezocht: vanavond komen er 20 à 30 deelnemers."

5 'Licht & Zinnig': zijn jullie niet bang dat de diepgang uit het geloof verdwijnt?
"Nee, daar ben ik niet bang voor. Voor echte Bijbellezers zal zo'n avond misschien niet genoeg voldoening geven, maar wij verbinden ons wel degelijk met de christelijke traditie. Zo is er op elke bijeenkomst een ritueel moment waarop we een Bijbelvertaling lezen. Onze evenementen zijn soms wat lichter, dan weer wat zinniger. Bij het herschrijven van de Tien Geboden gaf iedereen zijn ziel en zaligheid bloot: dat was echt niet lichtzinnig."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden