Een kinderzitje kopen

Kijk om je heen en zie hoe het fietsen met jonge kinderen is uitgegroeid tot een fenomeen met vele verschijningsvormen. De vraag is niet óf je je kind op je fiets hijst, maar hóe.

TEKST NIENKE LEDEGANG

Daar klom je achter op de fiets van je vader, met alleen twee voetsteuntjes als hulpmiddel. Als het een beetje tegenzat, vervoerde je vader ook nog een oudere broer op de stang. Meestal ging dat goed, soms niet. Zoals die keer dat we gedrieën uitgleden op de pas geasfalteerde straat. Een open knie vol steentjes en teer was het resultaat. Om nog te zwijgen van de keren dat je voetje jammerlijk tussen de spaken terecht kwam.

Dat was dus niet ideaal. Maar wat dan wél? Met de veranderde keuzemogelijkheden, dringt die vraag zich vroeg of laat bij iedere jonge ouder op. 1Zitjes voor en achter

Nog ruim vóór de fietskar en de bakfiets waren er de fietsstoeltjes voor en/of achter. Zij het dat de zitjes de afgelopen jaren evolueerden tot kwaliteitsproducten die aan een reeks eisen omtrent veiligheid, comfort en esthetiek voldoen. Geroemd worden de stoeltjes van Yepp, die er heel erg design uitzien en sinds hun oorsprong in 2009 in rap tempo het Nederlandse straatbeeld veroverden. Volgens Kees Bakker van de Fietsersbond zijn fietsstoeltjes nog altijd de meest gebruikte manier van kindvervoer. Of het ook de veiligste manier is, is een tweede. "Je ziet in de statistieken gelukkig niet zoveel verkeersongelukken met kinderen. Maar wat wél veel gebeurt, zijn ongelukken die ouders veroorzaken - ze laten hun fiets omvallen met de kinderen in de zitjes, of er komen voetjes tussen de spaken. Dat laatste gebeurt het vaakst, vooral bij verouderde modellen fietsstoeltjes waarbij het wiel onvoldoende is afgeschermd." Bakker noemt dit soort ongelukken 'vervelend', maar niet zo gemakkelijk te voorkomen. "Als je twee kinderen op de fiets moet hijsen, ontkom je er niet aan de fiets even los te laten. Veel fietsenmet kinderzitjes hebben wel een bromfietsstandaard, maar die zijn vaak helemaal niet geschikt." Dat de meeste ouders toch kiezen voor de traditionele stoeltjes, is waarschijnlijk uit financiële overwegingen. Een fietsstoeltje is verreweg de betaalbaarste manier om je kinderen mee te nemen. Een eenvoudig fietszitje heb je voor enkele tientjes. Voor een Yepp of Bobike-stoeltje betaal je al snel rond de honderd euro, of meer.

2Bakfietsen

Duur, maar dat staat in geen verhouding tot de bakfietsen die na hun introductie een jaar of tien geleden een fenomeen werden. Niet om goederen te vervoeren, maar kinderen. In die tijd was dat nog een behoorlijke grachtengordelaangelegenheid. Dat zal zeker ook met de prijs te maken hebben. De goedkoopste bakfiets koop je voor rond de 700 euro, maar dan trap je je wel een ongeluk. Een béétje bakfiets gaat voor ruim het dubbele weg. Ze hebben wel veel voordelen. Je kunt er een berg kinderen en boodschappen in kwijt. En als het regent blijft alles en iedereen droog - nu ja, behalve jij. Bakfietsen met twee wielen rijden overigens veel lichter en gemakkelijker dan driewielers. Zeker iets om rekening mee te houden. Ook goed om te weten: inmiddels is de bakfiets behoorlijk mainstream, zodat er op Marktplaats een levendige handel is in prima tweedehands exemplaren. Bekende merken zijn Babboe, Johnny Loco, Bakfiets.nl en de Fietsfabriek. Ook de inklapbare Gazelle Cabby (nieuwprijs zo'n 1500 euro) zie je steeds vaker. Verlost je in elk geval van de vraag: waar láát je dat ding?

3Fietskar

Het schijnt dat veel mensen niet zo dol zijn op de fietskarren die je achter je fiets haakt. Ze vinden het een eng idee om geen zicht op hun kinderen hebben. Ongezellig ook. Toch blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat de fietskar een van de veiligste manieren van kindvervoer is. De fietskar is ook praktisch: je kunt er twee kinderen plus boodschappen in kwijt, je bent 'normaal' wendbaar, zij het dat je iets harder moet trappen. Daarbij is de fietskar in te klappen en vaak ook als buggy te gebruiken. Koop je een tweede askoppeling, dan kun je de kar ook aan een andere fiets bevestigen. Eventueel zelfs aan een toerfiets. Misschien dat de fietskar daarom vaak wordt gebruikt door sportieve types. Fietskarren zijn er in alle prijsklassen, de kwaliteit wordt stukken beter naarmate de prijs hoger is. Een eenvoudige fietskar koop je voor 150 euro, maar pas vanaf een euro of 500 haal je kwaliteit in huis. Bijvoorbeeld met de Burley, Croozer of Chariot.

Over de veiligheid van de fietskar, en dat geldt trouwens net zo goed voor de bakfiets, zegt Bakker van de Fietsersbond: "Onze inschatting is dat bij een ongeluk kinderen in een bakfiets of fietskar beter af zijn omdat ze laag zitten. Zitten ze op dezelfde hoogte als de ouders, zoals in fietsstoeltjes, dan hebben ze een groter risico om hard te vallen of op de motorkap van een auto te belanden. Dat blijkt uit botsproeven."

4Papafiets

Behalve de mamafiets, een inmiddels bekend fenomeen met de lage instap, het brede stuur en de stevige standaard, blijkt er ook een markt te zijn voor papafietsen. Sparta brengt de Papazone op de markt, een robuuste stadsfiets met op de stang een extra zadeltje en voetsteuntjes. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of drie tot zeker zes, zeven jaar. Kosten: rond de 800 euro. Kinderen vinden het geweldig om voorop met papa mee te sturen. En gezellig is het ook. Het vereist wel enige handigheid met op- en afstappen, zeker als je ook nog een kind achterop vervoert. Er bestaan ook 'losse' zadeltjes en voetsteuntjes die je zelf op de stang kunt monteren. Dat kost met zo'n vijftig euro een stuk minder. Ook in opmars: zadeltjes die je op het frame van een damesfiets monteert.

De keuze is reuze, kun je wel stellen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het dubbele achterzitje, de maxicosi-drager en de aanhangfiets. De beslissing is buitengewoon individueel, en daardoor voor veel mensen lastig.

Enige houvast is dat je kind op een goede dag zelf leert fietsen. Genoeg nieuwe zorgen erbij, maar het verlost je wel van een hoop gesjouw, gedoe en vooral getrap.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden