Een kind met X-benen moet je niet steeds corrigeren

Een 8-jarige die met zijn voeten naar binnen gedraaid loopt: wordt het tijd voor steunzolen?

De zoon van de lezeres loopt al jarenlang op een bijzondere manier. De voeten sterk naar binnen, de benen licht in de X-vorm. Lang heeft ze zich er geen zorgen over gemaakt: je ziet dat wel vaker bij kinderen. En het gaat ook vaak over. Maar nu de jongen zijn achtste verjaardag is gepasseerd en zijn leeftijdsgenoten over het algemeen in de pas zijn gaan lopen, gaat ze zich wel het een en ander afvragen. Gaat het nog wel vanzelf over, of moet ze actie ondernemen? In haar eigen jeugd hoorde ze nog wel eens van klasgenoten dat ze steunzooltjes in hun schoenen droegen.


Wat te doen? Marloes Meurs is kinderfysiotherapeut in Groningen. Samen met een podoloog - specialist in de voetenstand - verzorgt ze op twee plaatsen in de provincie een voetenspreekuur. "Als kinderen beginnen met lopen, staan de benen vaak in een O-vorm met een breed steunvlak, tussen de 2 en 6 jaar draaien de voeten vaak meer naar binnen, zodat de benen meer naar de X gaan. Dat past in hun ontwikkeling en het corrigeert zich bij de meeste kinderen." De zoon van de lezer is acht, bij hem had dat al moeten gebeuren. Toch is er volgens Meurs niet direct reden voor alarm. "Er zal natuurlijk ook op die leeftijd variatie tussen mensen blijven. Voor een deel is zo'n houding erfelijk. Dat betekent niet direct dat er klachten zijn."


De lezerszoon zou bijvoorbeeld pijn kunnen hebben als hij lang loopt of rent. Of hij struikelt wel opvallend vaak over zijn eigen voeten. Als dat allemaal niet aan de hand is, hoeft de lezeres wat Meurs betreft niet direct op zo'n voetenspreekuur van haar of haar collega's te verschijnen. "Ik zou als ouder wel in de gaten houden of je kind extreme platvoeten heeft." Dat wil zeggen dat de voetboog flink doorzakt en dat de grote tenen heel sterk naar binnen zijn gedraaid. Dat is geen fijne basis om verder te groeien. Maar nogmaals, zolang de jongen zelf geen klachten heeft is er geen acuut gevaar.


En die zolen dan? Dat hangt af van de oorzaak."Dat naar binnen draaien van de voeten kan veroorzaakt worden door de stand van de heupen. Die kunnen ook iets meer naar binnen staan dan bij anderen. Dan helpen zolen niet." De (boven)beenspieren van de jongen moeten misschien wat meer worden getraind: dan zetten steunzolen evenmin zoden aan de dijk. Zelfs als zijn enkelbanden inderdaad aan de zwakke kant zijn, is Meurs terughoudend met zooltjes bij kinderen. "Steunzolen kunnen de voetstand in dat geval inderdaad verbeteren. Maar ik zou ze hoogstens een jaar gebruiken, en dan weer zonder proberen. Je wilt immers ook dat de spieren bij de voet en enkel voldoende getraind worden."


Wil de moeder echt goed bekijken wat de oorzaak is, dan adviseert Meurs een bezoek aan een fysiotherapeut of podoloog. "Kies dan wel voor iemand die gespecialiseerd is in kinderen. Jonge kinderen zijn nog in ontwikkeling, bij hen is het echt een ander verhaal dan bij volwassenen."


Meurs heeft uit ervaring nog een pedagogisch advies over wat de lezeres vooral niet moet doen. "Het slechtste wat ouders kunnen doen is een kind dat op deze manier loopt voortdurend corrigeren. Zo van: 'Je moet recht lopen!' Dat werkt demotiverend, die motivatie moet bij een kind echt van binnenuit komen, anders werkt het niet. En als je het al wilt corrigeren, bedenk dat een kind van acht daar doorgaans nog te jong voor is. Dat komt pas over een paar jaar."


Zelf een vraag stellen? Mail naar gezondheid@trouw.nl


Edwin Kreulen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden