Een kind kan de was doen, óf een computer bouwen

Kinderen achter de laptop. Beeld anp
Kinderen achter de laptop.Beeld anp

Deze week is de Kano voor het eerst particulier te koop. Dat is niet een langwerpige roeiboot, maar een kindercomputer om zelf in elkaar te knutselen. De bedenkers sleepten via crowdsourcing 1,5 miljoen dollar binnen om het concept te ontwikkelen.

Bas Baas

In het promotiefilmpje van de Engelse makers Alex Klein en Yonaton Raz-Fridman, laten kinderen trots hun eigengemaakte computers zien. De bedenkers spelen in een speeltuintje terwijl ze vertellen over hun knutselcomputer. Een jongen, die klaarblijkelijk nog melktanden aan het wisselen is, houdt trots zijn zelfgeknutselde hardware omhoog. "We geven een nieuwe generatie de kans om te knutselen met technologie in plaats van het alleen maar te consumeren", vertellen de bedenkers.

Toen ze het idee op Kickstarter plaatsten (een crowdfunding website) hadden ze binnen korte tijd het doel van 100.000 dollar behaald, omgerekend bijna 80.000 euro. Klein en Raz-Fridman kregen via de website zelfs 1,4 miljoen dollar extra waarmee ze de computer verder konden ontwikkelen. Inmiddels zijn er al 18.000 bouwpakketten verkocht aan vroege belangstellenden. Het bouwpakket kreeg onder andere veel aandacht van scholen.

Een leerzame uitdaging
In het bouwpakket zitten: een los toetsenbord met geïntegreerde muismat, kabels in verschillende kleuren, een geheugenkaartje, een Raspberry Pi Board (de kaart met de processor op creditcard grootte), een dongel (voor de internetverbinding), en een klein speakertje. De instructies om het geheel zelf in elkaar te kunnen zetten staan in een bijgeleverd boekje met kleurrijke plaatjes.

Het pakket is online verkrijgbaar voor 150 dollar, dat is 118 euro. Volgens de bedenkers is het bouwen van de computer een avontuur en een zeer leerzame uitdaging voor kinderen.

De Kano kan je naar eigen wens 'pimpen' met verschillende kleurtjes en stickers. Zo ontstaat er een heel persoonlijk, minimalistisch computertje dat je aan een monitor (scherm) kunt koppelen. In het prentenboek staat hoe knutselaars met de Kano software moeten omgaan. De gebruiker leert bijvoorbeeld een eigen draadloze server te maken, het populaire spel Minecraft te herprogrammeren en muziek te schrijven. Op de computer staan educatieve spelletjes en taalprogramma's.

Nieuwsgierigheid opwekken
Het belangrijkste, zo vinden de makers, is dat kinderen die dingen ontdekken op een zelfgemaakte computer. "Een karakteristieke computer die ze zelf in elkaar hebben gezet. Kano gaat de passieve acceptatie van technologie tegen door nieuwsgierigheid op te wekken. Het leert kinderen op jonge leeftijd al ontzettend veel over hardware en software". De website van Kano, die al even minimalistisch vormgegeven is als de computer, is gekoppeld aan een helpdesk voor de radeloze gebruiker.

De inspiratie voor het kleurrijke bouwpakketje dateert uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Klein en Raz-Fridman willen dat de Kano een beetje voelt zoals de Apple I, de eerste, minimalistisch vormgegeven Apple computer, "maar dan voor een breder publiek". In eerste instantie is de Kano voor kinderen, maar de computer is ook bruikbaar voor volwassenen. "De computertechnologie is nu ook toegankelijk en begrijpelijk voor mensen zonder deskundigheid."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden