Een kind dat van school gehaald wordt en thuis les krijgt, is buiten beeld

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Een groeiende groep kinderen gaat niet naar school vanwege de levensovertuiging van hun ouders. Toezicht daarop is er niet.

Petra Vissers

Het aantal kinderen dat niet naar school gaat vanwege de levensovertuiging van hun ouders is met veertig procent gestegen. In 2013 ging het om 575 kinderen, in 2016 om 813. Het is onduidelijk of deze groeiende groep goed onderwijs krijgt.

Deze kinderen krijgen in principe thuis les. Maar hoe dat er uit ziet en wat kinderen leren, wordt door geen enkele instantie gecontroleerd. “Zo’n kind is helemaal van de radar”, zegt een woordvoerder van minister van onderwijs Arie Slob (ChristenUnie). Het kabinet wil meer inzicht in wat er achter al die voordeuren gebeurt.

Ouders die kunnen aantonen dat er geen school in de buurt is die past bij hun levensovertuiging mogen een vrijstelling aanvragen voor hun kind. Dat is vrij makkelijk te regelen.

Als ouders kunnen uitleggen waarom geen enkele school bij hun levensovertuiging past, is de gemeente verplicht om hen tegemoet te komen. De Onderwijsinspectie staat daarna buitenspel. In principe moet elk kind tussen de 5 en 16 jaar naar school, maar met een vrijstelling vervalt die plicht. Een duidelijke verklaring voor de stijging van het aantal kinderen dat thuisonderwijs krijgt, is er niet. Het aantal leerplichtige kinderen daalt juist licht.

Hoewel ouders een vrijstelling van onderwijs aanvragen bij de gemeente, houdt vrijwel geen enkele gemeente de reden bij waarom ouders dit doen. Ook bij het ministerie van onderwijs ontbreekt zo’n overzicht. Dit departement heeft alleen een lijst van het aantal vrijstellingen in de 36 grootste gemeenten, terwijl het grootste deel van de kinderen dat thuisonderwijs krijgt elders woont.

Holistisch

De gemeente Den Haag houdt wel bij waarom ouders hun kind thuis houden. Uit dat overzicht blijkt dat van de 22 leerlingen met een vrijstelling, 15 kinderen ouders hebben met een holistische levensovertuiging. Vijf ouders zijn islamitisch, onder wie drie salafistisch.

Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer zegt dat daar de meeste vrijstellingen worden aangevraagd op religieuze gronden.

Het kabinet werkt aan een nieuwe Onderwijswet waarin de Onderwijsinspectie de mogelijkheid krijgt de kwaliteit van het thuisonderwijs te controleren. Nu kan dat niet. Sommige ouders heten leerplichtambtenaren of de Onderwijsinspectie welkom als die op gesprek willen komen, maar niet iedereen is zo toeschietelijk.

“We proberen in contact te komen met ouders, om er toch een beetje achter te komen hoe het met kinderen gaat”, zegt de woordvoerder van wethouder van onderwijs John Nederstigt (D66) van Haarlemmermeer. “Maar in een aantal gevallen zien ouders af van een gesprek. Omdat ze er geen behoefte aan hebben.”

Lees ook:

De zevenjarige Sofia krijgt thuisonderwijs. Volgens haar ouders is ze helemaal bij qua kennis en vaardigheden. 'Nee, wij zijn geen gekkies, we willen onderwijs dat bij Sofia past'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden